Un accent al discuțiilor l-au constituit oportunitățile pentru mediul investițional impulsionate de politica monetară a Băncii Națională a Moldovei (BNM), transmite Ultimelestiri.md.
Un aspect important al întrevederii au fost evoluțiile soluțiilor de plată și transfer internaționale, în contextul în care România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Discuțiile s-au concentrat și pe condițiile de creditare, revizuirea cadrului de protecție a consumatorului de produse financiare, liberalizarea contului de capital etc.
În cadrul întrevederii, Anca Dragu a subliniat că dezvoltarea economică durabilă și integrarea europeană sunt printre prioritățile-cheie ale Republicii Moldova. Guvernatoarea a precizat că BNM depune eforturi susținute pentru a îmbunătăți reglementarea, supravegherea, guvernanța sustenabilă.
„Îmi doresc ca astfel de întâlniri să aibă loc mai des. BNM este alături de mediul de afaceri, și numai astfel putem găsi împreună soluții la problemele apărute”, a declarat Anca Dragu.
De asemenea, aceasta a adăugat că Republica Moldova beneficiază de un context macroeconomic favorabil, iar contribuția băncii centrale la stabilirea acestei dinamici pozitive se confirmă prin menținerea stabilității prețurilor.
„Avem o rată anuală a inflației în scădere. În luna aprilie 2024, rata anuală a inflaţiei a atins valoarea de 3,51%. Această performanță a făcut posibilă ajustarea ratei dobânzii de politică monetară la 3,60%”.
Președintele executiv al AIR, Daniel Nuțiu, a salutat continuarea reformelor la Chișinău, dezvoltarea accelerată a sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, mulțumind reprezentanților BNM pentru deschiderea pentru dialog eficient cu investitorii din România.
AIR are 40 de membri ce reprezintă 60% din totalul investițiilor din România în Republica Moldova.
Foto: Bnm.md