Guvernatoarea BNM s-a referit în prezentarea sa la oportunitățile mediului de afaceri în contextul procesului de integrare în Uniunea Europeană: „Moldova oferă oportunități investitorilor prin stabilitatea macroeconomică, integrarea în SEPA și dezvoltarea pieței de capital, facilitând tranzacțiile financiare transfrontaliere și investițiile”, transmite Ultimelestiri.md.
Anca Dragu a evidențiat că potențialul pentru investitori se datorează proximității sale de piața europeană, relațiilor comerciale dezvoltate și a stabilității macroeconomice. Concomitent, BNM sprijină dezvoltarea pieței de capital, facilitarea accesului la finanțare și promovarea inovațiilor tehnologice în sectorul financiar, oferind platforme financiare inovative și un sistem bancar consolidat.
Anca Dragu a subliniat rolul esențial al băncii centrale în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la UE, având în vedere competențele sale privind politica monetară și sectorul financiar.
În acest sens, alinierea continuă a sistemului financiar național la standardele europene oferă investitorilor posibilitatea de a dezvolta afaceri în Moldova în baza unor reguli similare celor din UE. Această armonizare la legislația UE va lua amploare în perioada următoare, având în vedere că Republica Moldova, stat candidat pentru aderare la UE, a inițiat negocierile de aderare în iunie 2024, iar în prezent este antrenată într-un amplu dialog cu Comisia Europeană (screening) privind nivelul de pregătire pentru aderare la UE.
Un alt aspect remarcat de guvernatoarea Anca Dragu se referă la intermedierea financiară: „Este un element central pentru creșterea accesului la finanțare atât pentru sectorul privat, cât și pentru persoanele fizice. BNM își concentrează eforturile pe consolidarea sistemului bancar și diversificarea surselor de finanțare prin politici și reglementări care să sprijine competitivitatea pieței financiare. Printr-o intermediere financiară mai eficientă, antreprenorii și consumatorii pot accesa resursele necesare dezvoltării, în condiții de transparență și stabilitate”.