Ea a adăugat că sprijinul Uniunii Europene ajută Moldova să rămână rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene, după discuția cu premierul moldovean Dorin Recean, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Europalibera.org.
Tot pe 7 ianuarie, șefii diplomațiilor din țările nordice și baltice au emis o declarație comună în sprijinul Moldovei. Miniștrii de externe din Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda au promis să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a intensifica asistența internațională acordată Moldovei în gestionarea crizei energetice. Aceștia au subliniat că Rusia a încetat livrările de gaze pentru a destabiliza politicul și economia Moldovei și au felicitat autoritățile moldovene pentru măsurile luate pentru a asigura aprovizionarea cu gaze și electricitate.
De la 1 ianuarie, Gazprom a refuzat să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană, iar Moldova nu recunoaște datoria de 700 milioane dolari cerută de Rusia, bazându-se pe un audit internațional. Deși malul drept al Nistrului nu mai depinde de gazele rusești din decembrie 2022, Transnistria rămâne complet dependentă de Gazprom, care a furnizat gaze „gratis” timp de trei decenii.
Moldova a oferit asistență energetică și umanitară regiunii transnistrene, însă Tiraspolul a respins propunerile. Comisia Europeană a îndemnat administrația de la Tiraspol să coopereze cu Chișinăul pentru a ajuta populația locală, subliniind că Moldova a oferit deja sprijinul necesar.
Liderul separatist Vadim Krasnoselski a negat că ar fi primit ajutor din partea Chișinăului, iar Ambasada Rusiei în Republica Moldova a acuzat Chișinăul și Occidentul de provocarea unei crize umanitare în Transnistria. În replică, autoritățile moldovene au acuzat Moscova și Tiraspolul de dezinformare și manipulare, subliniind că adevărata responsabilitate a crizei revine exclusiv Rusiei.
Moscova a continuat să acuze Chișinăul, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moldova „blochează” livrările de energie către Transnistria. Autoritățile moldovene consideră că Rusia încearcă să provoace instabilitate în Moldova pentru a înlocui guvernul pro-european cu unul pro-Kremlin, iar premierul Dorin Recean a acuzat forțele politice pro-ruse din Moldova de trădare.
În acest context, Moldova nu exclude ca Ucraina să joace un rol important în depășirea crizei energetice, premierul Dorin Recean menționând că nu a cerut ajutor, dar ar accepta cu bucurie orice suport, inclusiv livrări de cărbune pentru Transnistria, dacă ar fi oferite de Kiev.