Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, a evidențiat importanța colaborării între instituțiile de învățământ, Guvern, centrele de cercetare și fermieri, pentru a crește calitatea educației și formării profesionale în domeniul agriculturii, transmite Ultimelestiri.md.
„MAIA a inițiat o serie de măsuri pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea continuă a sectorului zootehnic și a educației conexe. Suntem axați pe pregătirea unei noi generații de specialiști adaptați la cerințele și provocările actuale și viitoare. Acordul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării și îmbunătățirii sectorului zootehnic din Republica Moldova. Prin această colaborare se urmărește dezvoltarea și implementarea unui program complex de transfer de cunoștințe”, a menționat Iurie Scripnic.
Programul de instruire este parte a sprijinului tematic pentru dezvoltarea a două cursuri de dezvoltare profesională continuă, în cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Elveția. Astfel, primii beneficiari ai instruirilor vor fi 14 membri ai micro-clusterul zootehnic „Cimișlia-Basarabeasca”, dezvoltat anterior cu sprijinul proiectului, aceștia urmând să obțină competențe profesionale ce țin de organizarea proceselor de producție la fermă, bugetarea activităților și elaborarea strategiilor de marketing pentru produsele artizanale.
Programul va avea două direcții principale:
– Economică: Participanții vor beneficia de instruiri privind elaborarea strategiilor de afaceri și gestionarea operațională, precum și de sprijin în elaborarea planurilor de afaceri pentru a crește competitivitatea pe piețele interne și externe. Se va pune accent pe maximizarea rentabilității producției și pe crearea de noi locuri de muncă.
– Tehnologică: Fermierii vor fi instruiți în aplicarea celor mai recente practici și tehnici de creștere a ovinelor și caprinelor, adaptate condițiilor pedo-climatice din Republica Moldova.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la finalizarea programului de formare profesională fiecare absolvent va primi un Certificat de competență profesională, însoțit de cinci credite de studii.