După cum transmite Infotag, acest lucru l-a declarat ambasadorul Kazahstanului în Moldova, Almat Aidarbekov, transmite Ultimelestiri.md.
În cadrul "mesei rotunde" pe tema "Reformele în curs de desfăşurare în Kazahstan după alegerea preşedintelui Kassym-Iomart Tokayev – perspective şi oportunităţi pentru relaţiile moldo-kazahe", diplomatul a spus că în 2023 a fost stabilită sarcina de a menţine volumul de investiţii de nu mai puţin de 25 de miliarde de dolari.
"Sperăm să menţinem afluxul de investiţii în economia Kazahstanului, deoarece acestea stau la temelia dezvoltării bazei industriale a ţării noastre", a spus ambasadorul.
El a precizat că cele 12 locomotive pe care Kazahstanul le-a furnizat întreprinderii Calea ferată din Moldova au fost fabricate la o întreprindere din Kazahstan cu investiţii de la General Electric. Potrivit diplomatului, ţara îşi propune obiectivul creşterii PIB-ului cu 6-7% pe an, pentru a atingerea unui volum de 450 de miliarde de dolari până în 2029, nivelul actual fiind de 230 de miliarde de dolari.
Vorbind despre relaţiile bilaterale Kazahstan – Moldova, ambasadorul a menţionat că preşedintele Kassym-Iomart Tokayev a decis deschiderea ambasadei Republicii Kazahstan la Chişinău, considerând Republica Moldova o ţară importantă în această regiune.
"Avem compania RomPetrol care operează în Moldova ca investiţie directă kazahă. Un nou impuls relaţiilor noastre bilaterale a fost dat de întâlnirea preşedinţilor noştri din 2022 în cadrul Adunării generale a ONU, după care au avut loc vizitele a două delegaţii moldoveneşti în Kazahstan", a menţionat el.
Ambasadorul a spus că în prezent se desfăşoară întâlniri la diverse niveluri pentru a pregăti mai bine următoarea reuniune a Comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică dintre Kazahstan şi Moldova, care va avea loc la Astana, în 2024. Ultima reuniune a avut loc în 2015, la Chişinău.
Almat Aidarbekov a reamintit că Kazahstanul se numără printre primele opt ţări în ceea ce priveşte dimensiunea diasporei moldoveneşti.
"În ţara noastră locuiesc 20 de mii de etnici moldoveni. Diaspora moldovenească are toate condiţiile pentru dezvoltarea şi promovarea limbii, culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor sale. Avem două centre culturale moldoveneşti – Dacia şi Struguraş. Este fundamental pentru statul nostru ca toate diasporele din Kazahstan să se dezvolte", a menţionat diplomatul.
Ambasadorul şi-a exprimat speranţa că, prin eforturi comune, Kazahstanul şi Moldova vor putea să realizeze pe deplin potenţialul mare de cooperare şi parteneriat pe care îl au popoarele Kazahstanului şi Republicii Moldova. Viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care este co-preşedinte al comisiei interguvernamentale, i-a mulţumit ambasadorului pentru organizarea "mesei rotunde".
"Moldova este interesată să dezvolte parteneriate pe bază bilaterală. Acest lucru permite o cooperare de succes pe o bază reciproc avantajoasă şi recunoaşterea integrităţii teritoriale a statelor. Nu avem concurenţă directă cu Kazahstanul. Agenţii economici ai Kazahstanului, prin intermediul Moldovei, îşi pot promova produsele şi serviciile în ţările UE. Acum relaţiile noastre comerciale şi economice nu corespund potenţialului pe care îl au Moldova şi Kazahstanul. Războiul din Ucraina împiedică în mod obiectiv acest lucru, dar se va încheia în curând", a conchis Vladimir Bolea.