„Din nefericire, trebuie să constatăm o incapacitate totală a Guvernului de a converti susținerea politică fără precedent în beneficii economice. Ce am în vedere? În 2014, Republica Moldova a reușit să obțină granturi în valoare de 3% din PIB. În ziua de astăzi, asta ar fi cam 10 miliarde de lei. Noi, pentru anul 2025, planificăm granturi de două miliarde de lei, de cinci ori mai puțin”, explică Ioniță, transmite Ultimelestiri.md cu referire la noi.md.
Lipsa granturilor, însă, nu scutește Guvernul de necesitatea de a atrage fonduri suplimentare pentru dezvoltarea țării, care începe să se bazeze tot mai mult pe împrumuturi, este convins Veaceslav Ioniță.
„Incapacitatea de a atrage granturi, cel puțin 3% din PIB, pe când obiectivul nostru a fost de 5%, ceea ce ar însemna 16 miliarde de lei (granturi – bani pe care nu îi întorci înapoi), forțează Guvernul să împrumute. Nu poți lua granturi – te împrumuți. Aici tot avem o problemă – că nouă nici împrumuturi nu ne dau. De aici, incapacitatea Guvernului de a se împrumuta pe extern îl forțează să se împrumute pe intern. Iar împrumuturile pe intern sunt de cinci ori mai scumpe decât cele de pe extern. Atunci plătim aiurea bani”, a declarat economistul.
Totodată, creditarea internă, în opinia ex-deputatului, poate fi explicată și prin favoritismul față de unele bănci private, ceea ce aduce costuri mari cetățenilor.
„Unii politicieni spun că este o decizie deliberată, făcută în favoarea unor bănci – aici doar fac referire la spusele lor, dar tind să îi cred. Atunci ai o decizie în favoarea unor bănci, iar costurile de plată a dobânzilor se ridică la cinci miliarde de lei, de două ori mai mult decât toate investițiile în drumuri”, a declarat Ioniță.
„Dacă am fi oleacă mai deștepți și am obține granturi, am lua împrumuturi externe ieftine și am mai face ordine în bugetul nostru – nu ar trebui să plătim cinci miliarde de lei dobânzi”, a adăugat el.
Veaceslav Ioniță amintește că, suplimentar dobânzilor, statul este nevoit să cheltuie bani și pentru recuperarea jafului bancar din 2014:
„Da, aici este și jaful bancar, dar și asta-i vina Guvernului, că noi nu am recuperat niciun leu din el și fiecare din noi plătește anual, întoarcem înapoi, în afară de dobânzi, încă 900 de milioane de lei”.