Potrivit Energocom, în calitate de furnizor central de energie electrică, desemnat de Guvern, compania achiziționează energia produsă de centralele electrice de termoficare urbane și de la centralele electrice regenerabile care au statul eligibil la tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite Ultimelestiri.md cu referire la mold-street.com.
În primele 10 zile, acesta a rămas însă neschimbat: la Termoelectrica – 2,0 lei pentru un kWh şi CET-Nord – de 2,56 lei pentru un kWh. După intrarea pe 10 ianuarie 2025, în vigoare a noilor tarife, acestea au crescut la Termoelectrica – la 3,16 lei/kWh, iar la CET-Nord – la 3,06 lei/kWh.
Cota celor doi producători în livrările de energie în primele 10 zile a fost de 30,33%, arată datele Energocom.
Totodată conform Dispoziției nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie 2024, Energocom cumpără în baza contractelor bilaterale energia regenerabilă de pe piața liberă, “la prețul plafon ce nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice pe care îl are furnizorul cu obligație de serviciu public în baza contractelor bilaterale încheiate”. La fel se fac achiziții în baza contractelor bilaterale și accesând platforma de tranzacționare OPCOM din România.
Cota energiei electrice importate din România în primele 10 zile a constituit 57,51%: 31,86% – în baza contractelor bilaterale cu întreprinderile din România, iar 25,65% – de pe platforma de tranzacționare OPCOM din România.
Energocom nu dezvăluie însă prețul mediu de achiziție a energiei electrice din România, invocând clauze comerciale.
O cotă de aproape 10% din consum a fost acoperit de energia regenerabilă.
De notat că la solicitarea Energocom, ANRE a majorat începând cu 10 ianuarie 2025, prețul reglementat pentru energie pentru anul 2025 la 2,80 lei/kWh (fără TVA) – cu un leu mai mare (+55,6%) comparativ cu tariful vechi de 1,80 lei.
De menționat că, de la 1 ianuarie 2025, Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Moldgres/Centrala de la Cuciurgan, după ce Gazprom sistat livrările de gaze în Transnistria. Centrala respectivă asigura circa 60% din necesarul de curent electric la un preț de 66 de dolari pentru un MWh, sau aproximativ 1,17 lei pentru un kWh.