Un proiect de decizie a Agenției Nationale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prevede că ajustarea tarifelor pentru serviciul de transport al metanului de tipul intrare/ieșire, pentru anul 2024, ar urma să fie operată în luna august, transmite Ultimelestiri.md cu referire la mold-street.com.
Documentul nu conţine o motivare a necesități unei astfel de majorări. Este adevărat că pe pagina ANRE există o solicitare din partea întreprinderii Vestmoldtransgaz privind majorarea tarifelor, dar aceasta a fost depusă încă la finele anului trecut și de atunci au trecut mai mult de șapte luni.
Din documentul publicat de ANRE rezultă că tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale de tipul , intrare/ieşire ar urma să fie majorare cu 46%-58%, ceea ce este destul de semnificativ.
1. Grupul punctelor de intrare în reţeaua de transport al gazelor naturale din interconectarea cu reţelele de transport din statele vecine – cu 46,2%: de la 7.631 lei la 11.157 lei/MWh/zi/an.
2. Grupul punctelor de ieșire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de transport din statele vecine interconectate – cu 58,5%: de la 8.139 lei la 12.901 lei/MWh/zi/an
3. Grupul punctelor de ieșire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de distribuţie a gazelor naturale și/sau instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor finali racordate la reţeaua de transport – cu 47,2%: de la 7.285 lei la 10.724 lei/MWh/zi/an.
Acţionari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România, prin intermediul Eurotransgaz (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare (BERD) cu 25%.
Totodată, Vestmoldtransgaz, care deţine conducta lași-Ungheni-Chișinău, a preluat în locațiune de la Moldovatransgaz și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de cinci ani.
Peste o lună de zile, pe 27 octombrie 2023, ANRE a aprobat o majorare de circa două ori a tarifelor reglementate pentru Vestmoldtransgaz, deși compania a solicitat o creștere de circa patru ori.
Atunci ANRE argumenta că tarifele aprobate includ în premieră și componentele de cost, care permit recuperarea treptată a investiților efectuate în ultimi ani în infrastructura de transport a gazelor naturale, menite să sporească securitatea și reziliența energetică.
De menționat că anul trecut Vestmoldtransgaz a obţinut primul profit după ce timp de şapte ani a raportat pierderi totale de circa 200 milioane lei