Banca Naţională a Moldovei (BNM) a comunicat corespondentului Infotag că la licitaţie emitentul a reuşit să plaseze titluri în valoare totală de 1,94 miliarde de lei, practic la acelaşi randament nominal mediu ca şi la licitaţia precedentă de două săptămâni din 1 aprilie, transmite Ultimelestiri.md.
Oferta totală a Ministerului Finanţelor a fost de 1,98 miliarde lei, în timp ce cererea de VMS din partea investitorilor, conform ofertelor depuse de aceştia, a depăşit 2,19 miliarde lei. A fost uşor pentru Minister să „colecteze” pentru nevoile bugetului de stat suma de bani necesară la preţuri relativ avantajoase.
Ministerul a oferit VMS pe trei luni la preţul de 30 de milioane de lei, în condiţiile în care cererea pentru acestea a totalizat doar 15,72 milioane de lei. Ca urmare a licitaţiei, emitentul titlurilor a satisfăcut toate ofertele investitorilor. Randamentul minim al acestei hârtii a fost stabilit la 2,99 la sută, cel maxim – la 3,03 la sută, iar cel mediu – la 2,99 la sută. Ministerul a oferit titluri la 182 de zile în valoare de 850 de milioane de lei, iar cererea investiţională pentru acest titlu a totalizat 800,13 milioane de lei. La finalul licitaţiei, volumul de plasament al acestei hârtii a fost de 782,87 milioane de lei. Randamentul stabilit al titlurilor semestriale a realizat: minim – 9,21 la sută (9,01 la sută la licitaţia precedentă), maxim – 9,69 la sută (9,63 la sută) şi mediu – 9,65 la sută (9,65 la sută).
Ministerul a oferit la licitaţie 1,1 miliarde de lei din VMS anual. Cererea investitorilor pentru acestea a depăşit 1,38 miliarde de lei. În urma licitaţiei, emitentul a plasat aceste titluri în valoare de 1,15 miliarde lei cu următoarele randamente: minim – 9,80% (8,48% la licitaţia anterioară), maxim – 10,17% (10,20%) şi mediu – 10,14% (10,17%).
Participanţii profesionişti de pe piaţă, cu care corespondentul Infotag a discutat după licitaţia de marţi, au sugerat că tendinţa randamentelor VMS a început o inversare lentă. Iar la următoarele două-trei licitaţii va fi posibil de observat o scădere lentă a ratelor dobânzilor la VMS.
Unii participanţi profesionişti de pe piaţă, cu care corespondentul Infotag a discutat marţi după licitaţie, nu exclud că, dacă tendinţa actuală cu randamentele la VMS se va menţine, este de aşteptat ca pe 12 mai autoritatea de reglementare probabil îşi va înmuia politica monetară, dacă rata anuală a inflaţiei va scădea luând în considerare luna aprilie.