Aceasta, având în vedere că nu se estimează a fi înregistrate în această perioadă deficite de gaze naturale pentru acoperirea consumului de gaze naturale al consumatorilor de pe malul drept, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Mold-street.com.
„Regimul de funcționare a cazanelor energetice doar prin arderea păcurii 100% nu este considerat unul fiabil, deoarece regimul respectiv duce la deteriorarea utilajului termoenergetic cât și a utilajului auxiliar”, explică Ministerul Energiei.
Potrivit Ministerului Energiei, funcționarea a 100% în baza păcurii, la cazanele energetice în perioada sezonului de încălzire 2022-2023, au fost înregistrate următoarele efecte negative:
- depunerea intensivă a particulelor solide (funingine) pe suprafețele de încălzire din partea convectivă a cazanului, ca urmare – scăderea intensității schimbului de transfer de căldură și creșterea temperaturii la suprafața metalului;
- depunerea de impurități pe suprafețele de încălzire interioare a preîncălzitorului regenerativ de aer a cazanelor energetice, creșterea rezistenței aerodinamice a acestora;
- purjarea zilnică a duzelor, care necesită trecerea la arderea gazului natural cu micșorarea simultană a sarcinii la blocul energetic, ca urmare – o scădere a fiabilității.
Totodată, se face trimitere la experiența Termoelectrica din sezonul de încălzire 2022-2023, care a demonstrat că „funcționarea CET Sursa 1 cu utilizarea combinată a combustibilului (gaze naturale – 50% și păcură – 50%) este cel mai fiabil regim, ceea ce reduce semnificativ eventualele efecte negative”.
Potrivit Ministerului Energiei, utilizarea combinată a combustibilului gaze naturale – păcură se va considera a fi aplicată în dependență de evoluțiile prețurilor la resursele energetice, disponibilitatea resurselor energetice și impactul asupra vulnerabilității consumatorilor.
Astfel, în sezonul de încălzire 2024-2025 se estimează un consum total de gaze naturale de 818,8 milioane metri cub, din care consumatorii casnici – 37%, consumatori noncasnici – 63%, sectorul energetic reprezentând circa 43% din consumul total de gaze naturale prognozat.
Totodată, se mizează în continuare pe achizițiile de curent electric de la Centrală termoelectrică moldovenească (Moldgres) pentru asigurarea cu energie electrică a Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, cota estimată fiind de 70%, iar restul – din producția internă și din importuri.
Astfel, se estimează că energia electrică produsă din surse regenerabile de energie (fără a fi considerată energia produsă pentru consum propriu de consumatorii care au beneficiat de mecanismul de suport contorizare netă) în ultimii 2 ani practic s-a dublat, majorându-se cu circa 124,2 milioane kWh sau 91,6% – de la 135,6 milioane kWh în perioada octombrie-aprilie 2021-2022 până la 259,8 milioane kWh în perioada octombrie-aprilie 2023-2024.
Din producția locală de 852,1 milioane kWh înregistrată în sezonul de încălzire 2023-2024, circa 30,5% sau 259,8 milioane kWh a reprezentat energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (inclusiv energia electrică produsă de ÎS Nodul Hidroenergetic Costești).