Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, valoarea remiterilor personale a totalizat anul trecut circa 1,95 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 11,8 la sută raportat la PIB, transmite Ultimelestiri.md cu referire la mold-street.com.
Salarii și remitențe
Aceasta e cu două puncte procentuale mai puțin ca în 2022, când valoarea remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova a constituit circa 1,986 miliarde de dolari și a reprezentat 13,8 la sută raportat la PIB.
Cota cea mai mare din remiterile revine pe seama transferurilor, valoarea brută a cărora a constituit peste 1,12 miliarde de dolari, cu circa 80 milioane de dolari mai puțin ca în 2022, în timp ce suma remunerării nete a salariaților – aproximativ 760 milioane de dolari, în creștere cu 48 milioane de dolari, față de 2022.
Principalele surse – Israelul și Germania
După prăbușirea de două ori a valorii transferurilor de bani din Rusia, principala sursă a transferurilor de bani a redevenit Israelul cu un volum de 258 milioane de dolari, urmată la mică distanță de Germania – cu aproape 246 milioane de dolari. De altfel, în trimestrul II și IV din anul trecut Germania a fost principala sursă de transferuri în Moldova.
Valoarea transferurilor de bani din Italia s-a ridicat la circa 229 milioane de dolari, din Rusia – la aproape 206 milioane, din Franța – la peste 163 milioane, iar din SUA – la circa 150 milioane de dolari.
Deși sunt o importantă sursă de venituri și de capital pentru Republica Moldova, aceste sume constituie „un fel de consolare” pentru economia oricărei țări, după ce „a pierdut armate de tineri muncitori, care au plecat în alte țări”, după cum constata anul trecut revista The Economist într-o analiză despre rolul și situația migranților aflați la muncă în alte state.