De această părere este președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii, Daniela Șerban, care a menționat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova că, la Forum, cei mai înalți oficiali din România și R. Moldova s-au unit în aceeași sală și nu pe un subiect oarecare, ci pe cel de piață de capital, transmite Ultimelestiri.md.
„Fiind originară din R. Moldova și trecând Prutul în 2005 spre piața de capital din România, am putut vedea cum lucrurile evoluează. Odată cu listarea primei companii din R. Moldova la Bursa de Valori din România, lucrurile au căpătat o altă turnură. Vedem pași concreți și susținere cum nu a mai fost în ultimii 20 de ani. Practic, cei mai înalți oficiali din România și R. Moldova s-au unit în aceeași sală și nu pe un subiect oarecare, ci pe cel de piață de capital. Mesajul transmis de oficialii din R. Moldova a fost legat de investiții și investitori. Am reținut declarația premierului Recean, care a spus că un investitor trebuie să se simtă la fel în R. Moldova cum se simte în România. Este foarte important ca acest lucru să se întâmple, pentru că siguranța și certitudinea dintr-o țară sunt foarte importante pentru investitori internaționali”, a declarat Daniela Șerban.
Potrivit acesteia, Bursele de Valori de pe ambele maluri ale Prutului ar urma să coopereze mai strâns pentru a facilita tranzacțiile oamenilor de afaceri care doresc să investească la Chișinău.
„Asistența are loc deja. Săptămâna trecută am văzut comunicările atât ale Autorității de Supraveghere Financiară din România, cât și ale BNM, pentru finalizarea unui proiect de asistență pe anumite reglementări, cu accent pe guvernanța corporativă. Colaborarea trebuie să aibă loc între reglementatori, pentru că legislația este prima care trebuie armonizată, indiferent de ce parte privim. Practic, pentru prima dată, cei care fac legile în ambele țări sunt la masă. Iar al doilea aspect este cel operațional, tehnic, prin colaborarea burselor de valori și, mai important, prin intermediul depozitarilor centrali. Nu este suficient ca o tranzacție să aibă loc, ea trebuie să se și deconteze. Decontarea aceasta înseamnă mișcarea de bani și acțiuni. Tranzacția are loc pe o entitate, și anume Bursa de Valori București, de exemplu, și decontarea are loc prin intermediul depozitarului central care are cont și la Banca Națională a României. Dacă vorbim despre această cooperare, trebuie să existe legături nu numai la nivel de tranzacționare, ci, și mai important, la nivelul decontării, al mișcării banilor și acțiunilor”, a menționat președintele ARIR.