Aceasta este opinia cunoscutului analist financiar Vladimir Golovatiuc, care a fost solicitat de agenţia Infotag să comenteze menţinerea neschimbată de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) a ratei-cheie la 6,50%, pe care banca a stabilit-o încă la 5 februarie 2025, transmite Ultimelestiri.md.
„Trebuie remarcat faptul că BNM ridică rata de bază doar pentru a reduce inflaţia. Ea reduce rata atunci când tendinţa acestei reduceri este evidentă şi o menţine neschimbată atunci când vârful inflaţiei a fost depăşit şi există o scădere constantă a indicelui preţurilor de consum”, a spus Golovatiuc.
Golovatiuc a amintit că din decembrie 2021, când era deja evident că Moldova a intrat într-o „spirală inflaţionistă”, până în august 2022, BNM a majorat rata de referinţă de şapte ori la rând – de la 5,50 la 21,50 la sută.
„Şi în acelaşi timp niciodată nu a menţinut-o la acelaşi nivel, ci doar a crescut”, a subliniat el.
Potrivit analistului, autoritatea de reglementare nu a revizuit apoi rata de mai multe ori în decurs de patru luni, menţinând-o la nivelul său maxim de 21,5%. Deşi rata inflaţiei era deja în scădere de mai multe luni.
„Astăzi, nu putem spune că inflaţia din ianuarie (9,12%) reprezintă vârful şi că scăderea acesteia la 8,61% în februarie 2025 este un semnal că a început un proces constant de scădere a indicelui preţurilor. Mai ales că preţurile nu numai că şi-au continuat creşterea, dar pentru multe agregate această creştere chiar s-a accelerat", a spus Golovatiuc.
Analistul a dat ca exemplu preţurile la alimente.
„Prin urmare, cred că BNM a menţinut rata de bază neschimbată nu din cauza unei scăderi constante a inflaţiei, ci din alte motive, inclusiv politice. La urma urmei, se apropie alegerile, iar accelerarea ratelor dobânzilor la titlurile de stat, la credite, precum şi problemele care vor veni inevitabil, în legătură cu populaţia, mediul de afaceri şi bugetul, sunt absolut inutile pentru partidul de guvernământ”, a conchis analistul.