În contextul în care Ucraina a acceptat să susțină o propunere a SUA pentru o încetare a focului de 30 de zile în războiul împotriva invaziei rusești, atenția s-a concentrat asupra a ceea ce Moscova ar putea accepta, dar și asupra presiunii pe care administrația Trump ar putea să o exercite asupra lui Vladimir Putin, transmite Ultimelestiri.md cu referire la adevarul.ro.
Deși întrebarea despre ce influență ar putea avea Putin asupra lui Trump a fost frecvent ridicată în ultimii ani, acum se pune o întrebare mai importantă: ce pârghii ar avea Trump să-l influențeze pe Putin?
Miercuri, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că SUA se așteaptă să aibă un contact cu Rusia mai târziu în cursul zilei, sugerând că Washingtonul speră la un „răspuns pozitiv”.
La rândul său, Moscova a declarat că trebuie să fie informată de Washington înainte de a răspunde, iar secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat mass-media să nu „se grăbească”, sugerând în același timp că Putin și Trump ar putea vorbi personal.
Până miercuri, însă, era clar că, în ciuda optimismului exprimat de Rubio, Putin intenționează să obțină cât mai multe avantaje din discuțiile privind un posibil armistițiu, chiar dacă acesta ar fi unul temporar și preliminar.
„Este greu pentru Putin să accepte acest armistițiu în forma sa actuală”, a spus o sursă de rang înalt din Kremlin. „Putin are o poziție puternică pentru că Rusia avansează.”
„Deci, da, suntem pentru o armistițiu cu ambele mâini, dar avem nevoie de cel puțin garanții cadru, și măcar din partea Statelor Unite”, a adăugat sursa.
Moscova consideră că un armistițiu ar avantaja Ucraina
Realitatea este că, în ciuda pierderilor mari de pe câmpul de luptă, a pagubelor economice și a izolării diplomatice, Rusia crede că este câștigătoare în acest război. Moscova consideră că un armistițiu ar avantaja Ucraina, chiar dacă trupele ruse progresează lent și cu un cost ridicat, și vrea ca această viziune să fie reflectată în negocieri.
În timp ce Rubio a recunoscut că în discuțiile din Jeddah cu delegația ucraineană au fost deja aduse în discuție concesii teritoriale, ceea ce Trump poate să-i ofere lui Putin pare să fie mai mult un „morcov” decât o „bici”, multe dintre acestea fiind dificil de acceptat de Ucraina.
Măsurile suplimentare de sancționare a Rusiei, inclusiv taxele de care Trump a vorbit în zilele trecute, pentru a forța Moscova să accepte un armistițiu și să deschidă negocieri, nu par să aibă un impact semnificativ.
„Exporturile Rusiei către SUA au scăzut cu mai mult de 80% anul trecut, comparativ cu perioada de dinaintea războiului, la aproximativ 3 miliarde de dolari, cel mai mic nivel din 1992”, spune Aleksander Koliandr, expert la Center for European Policy Analysis. „Singurele sancțiuni bancare care ar putea fi cu adevărat dăunătoare ar fi încheierea excepției de la măsurile existente, care permite unor bănci ruse să primească plăți pentru exporturile de energie.”
În acest context, ceea ce Trump ar putea să-i ofere lui Putin este o altă chestiune.
Deja administrața SUA a încălcat deja un tabu din era Biden – dezumflarea unanimității larg răspândite între SUA și Europa potrivit căreia Rusia ar trebui izolată din punct de vedere diplomatic.
Cu toate acestea, Rusia rămâne cea mai vulnerabilă în sfera economică. Deși costul războiului și sancțiunile internaționale nu au prăbușit economia așa cum au sugerat unii, ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea scăzută paralizează încet Rusia.
Ca stimulent, SUA ar putea oferi încetarea sancțiunilor sale bancare și interzicerea accesului la tehnologia occidentală, ținând cont de faptul că multe sancțiuni din partea țărilor aliate cu Ucraina, altele decât SUA, vor rămâne probabil în vigoare.
Dincolo de aceasta, problemele devin mai complicate. Cererile pe termen lung ale lui Putin nu s-au schimbat: demilitarizarea Ucrainei, un angajament că Ucraina nu va adera la NATO în viitor și dorința sa de a păstra teritoriile anexate – nu în ultimul rând peninsula Crimeea.
Oricare dintre acestea nu vor fi acceptate de aliații europeni ai Ucrainei.
Presiunea unilaterală a lui Trump asupra Ucrainei – inclusiv întâlnirea recentă cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă – poate lăsa impresia că Putin consideră că are un avantaj în relațiile cu SUA, având în vedere percepția că Occidentul și-a pierdut dominația în afaceri internaționale.
Totuși, există o opțiune semnificativă rămasă pentru Trump: creșterea sprijinului militar american pentru Ucraina.
Dar, dincolo de orice speculație, cu siguranță nu va trece neobservat faptul că această abordare este probabil cea mai puțin preferată de Trump, mai ales după suspendarea temporară a ajutorului acordat Kievului.