Armata sudaneză a anunțat vineri că a recucerit palatul prezidențial din centrul capitalei Khartoum, după o bătălie intensă cu Forțele de Susținere Rapidă (FSR). Acțiunea are loc la aproape doi ani de la izbucnirea conflictului dintre cele două tabere, transmite Ultimelestiri.md cu referire la adevarul.ro.
„Forţele noastre i-au distrus complet pe combatanţi şi echipamentele inamice şi au confiscat cantităţi mari de echipamente şi armament”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Nabil Abdallah, într-un mesaj televizat
El a subliniat că armata va continua „să înainteze pe toate fronturile până la victoria completă şi epurarea fiecărei parcele de teren de miliţii şi susţinătorii lor”, referindu-se la FSR.
Războiul din Sudan a început pe 15 aprilie 2023, când șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, a intrat în conflict cu fostul său adjunct, comandantul FSR, Mohamed Hamdan Daglo. De atunci, capitala a fost scena unor confruntări sângeroase
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu soldați ai armatei sudaneze celebrând victoria în interiorul palatului prezidențial, însă autenticitatea acestora nu a fost confirmată independent.
Situația umanitară se înrăutățește
În timp ce luptele continuă, criza umanitară din Sudan se agravează. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ două milioane de persoane se confruntă cu o insecuritate alimentară extremă, iar 320.000 de oameni suferă deja de foamete
Războiul a dus la moartea a zeci de mii de persoane și a forțat peste 12 milioane de oameni să-și părăsească locuințele. Doar în zona metropolitană Khartoum, cel puțin 3,5 milioane de oameni au fost strămutați din cauza violențelor.
Între timp, luptele continuă și în alte părți ale țării. În regiunea Darfur, paramilitarii FSR încearcă să preia controlul complet, iar orașul El-Facher este asediat de mai multe luni. Guvernatorul Darfurului, Minni Minnawi, a declarat că armata și milițiile sale poartă „bătălii aprige” împotriva FSR în apropierea orașului Malha.
Deși armata sudaneză a reușit să respingă mai multe atacuri, paramilitarii au bombardat în repetate rânduri taberele de refugiați, unde mii de oameni trăiesc în condiții critice.