Manifestanții s-au îndreptat spre centrul de congrese din Riesa, un oraș situat între Leipzig și Dresda, unde partidul de extremă dreapta se reunește în acest weekend pentru a-și adopta programul electoral, transmite Ultimelestiri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Aproximativ 10.000 de manifestanți vor participa la marș. Poliția a descris mitingul ca fiind în general calm, dar cu unele puncte „dinamice” în care manifestanții au încercat să spargă barajele rutiere.
Diversele convoaie instalate de organizatori a perturbat accesul în orașul cu aproximativ 30.000 de locuitori, în încercarea de a-i împiedica pe cei 600 de delegați ai partidului să ajungă la locul reuniunii. Cu puțin timp înainte de prânz, congresul întârziase deja și nu a putut începe, potrivit unui jurnalist AFP și imaginilor de la eveniment.
„Protestul nostru este eficient – congresul federal al AfD nu poate începe”, a declarat pe rețeaua X grupul de acțiune Widersetzen („Rezist”), care coordonează protestul.
Organizatorii s-au plâns că poliția a recurs la folosirea spray-urilor cu piper și a forței împotriva unor grupuri de manifestanți.
„Astăzi (n.r. duminică), umplem străzile din Riesa cu diversitate, solidaritate și deschidere și ne adunăm în masă în fața intrărilor la congresul AfD”, a anunțat Widersetzen.
„În favoarea unor frontiere deschise”
Julia, aflată printre manifestanți, a declarat pentru AFP că a venit să denunțe un partid sinonim cu „excluderea, comportamentul discriminatoriu, ura și agitația”. „Vrem să arătăm foarte clar că suntem majoritari, că suntem în favoarea unor frontiere deschise, a unei societăți a solidarității”, a adăugat tânăra de 20 de ani.
La Riesa, delegații AfD vor confirma candidatura copreședintei lor, Alice Weidel, la funcția de cancelar și vor adopta o foaie de parcurs care include ieșirea din UE și din moneda euro, dar adoptă o linie dură în ceea ce privește politica migratorie.
Potrivit sondajelor, AfD ar urma să se claseze pe locul al doilea la alegerile din 23 februarie, cu între 18% și 21% din voturi, în urma taberei conservatorilor din CDU/CSU, cotați cu aproximativ 30% din voturi, dar înaintea social-democraților cancelarului Olaf Scholz, care au 16%, și a Verzilor, cu 13%. Atât dreapta, cât și stânga au exclus o alianță cu extrema dreaptă.