După cum relatează Infotag, această opinie a fost exprimată de Sergiy Sidorenko, redactor al publicației ucrainene „Evropeiskaya Pravda” în articolul său, transmite Ultimelestiri.md.
Jurnalistul consideră că „va însemna că statul vecin, cu care Ucraina este legată pe drumul spre UE, se schimbă și, probabil, în cel mai rău mod pentru noi”.
„Victoria sa nu este garantată, dar șansele pentru acest scenariu sunt semnificative. (…) Politicile pe care președintele Stoianoglo le va urma, în cazul în care va câștiga, nu sunt pe deplin înțelese. Căci, cu toate criticile (justificate) la adresa sa, trebuie să admitem că, într-adevăr, nu este un agent al Kremlinului – nici deschis, nici ascuns. Dar cu siguranță nu este nici un politician sincer pro-european”, consideră autorul.
El crede că „în caz de victorie, Stoianoglo va încerca să manevreze, să joace jocul „multi-vectorialismului” și să încerce să fie „al lui” atât pentru UE, cât și pentru Moscova, precum și să nu se certe nici cu Ucraina, nici cu România – dar cu siguranță nu va reuși”.
„Deja ceea ce spune el acum este categoric inacceptabil pentru Ucraina. Până acum, Stoianoglo în declarațiile sale încearcă să evite cu grijă specificul războiului rusesc. Nu o dată, cel puțin în timpul campaniei, el a folosit expresia „agresiunea rusă împotriva Ucrainei” și chiar înainte de nominalizarea sa pentru alegeri – în ciuda presupusei sale „europenități” – nu a găsit puterea de a condamna invazia criminală rusă. În același timp, el insistă că are o poziție. În special, la dezbaterea de duminică, el a repetat de mai multe ori fraza „sprijinim Ucraina în războiul în curs”, fără să își amintească cu cine este în curs acest război. Și la aceeași dezbatere a reușit să condamne Ucraina pentru operațiunea militarilor ucraineni în Kursk (ca și cum „suntem împotriva oricărui război”)”, a subliniat Sidorenko.
În opinia sa, „cu o astfel de politică, pe care Stoianoglo o declară acum, el ca președinte al Republicii Moldova nu va avea nicio șansă pentru relații de bună vecinătate cu Ucraina”.
„Da, și, în general, vremurile în care state precum Moldova aveau o șansă reală de a „divaga” sunt de domeniul trecutului. Chișinăul va trebui să aleagă și, de asemenea, să fie conștient de faptul că, în cazul în care Moldova va trece sub conducerea forțelor pro-ruse, vecinii săi, în primul rând Ucraina, vor lua cu siguranță contramăsuri. Singura întrebare este ce fel de contramăsuri și dacă Kievul se va limita la presiuni economice asupra vecinului său în cazul în care acesta devine pro-rus”, a conchis jurnalistul.