Potrivit unui articol comun al publicațiilor Die Zeit și Sueddeutscher Zeitung, agenția germană de spionaj BND a avut indicii că institutul chinez a condus experimente de tip „câștig-de-funcție”, în cadrul cărora virusurile sunt modificate pentru a deveni mai transmisibile la oameni în scopuri de cercetare, transmite Ultimelestiri.md cu referire la agerpres.ro.
Agenția germană a mai avut, de asemenea, indicii că numeroase violări ale regulilor de securitate s-au produs în laborator, au precizat cele două publicații.
Evaluarea agenției BND s-a bazat pe o operațiune nespecificată de culegere de informații care poartă numele de cod „Saaremaa”, precum și pe date disponibile public. A fost comandată de biroul cancelarului de la acea vreme, Angela Merkel, dar nu a fost niciodată publicată, se mai spune în articolul de presă.
BND a refuzat să comenteze informația. Întrebat la o conferință de presă despre acest raport, cancelarul Olaf Scholz a refuzat miercuri, de asemenea, orice comentariu pe această temă.
Publicațiile au relatat că evaluarea a fost, cu toate acestea, împărtășită Agenției Centrale de Informații din Statele Unite (CIA) în toamna anului 2024.
Un purtător de cuvânt al CIA a declarat în ianuarie 2025 că CIA a evaluat că pandemia de COVID-19 a provenit mai probabil dintr-un laborator și nu din natură.
CIA a spus la momentul respectiv că are „o încredere scăzută” în evaluarea sa și că ambele scenarii – origine din laborator și origine naturală – rămân plauzibile.
Guvernul Chinei a spus că susține și că s-a implicat în cercetarea demarată pentru a determina originea COVID-19 și a acuzat administrația de la Washington de politizarea acestui subiect, îndeosebi din cauza eforturilor depuse de agențiile de informații din Statele Unite pentru a investiga problema.
Potrivit Beijingului, nu sunt credibile afirmațiile potrivit cărora o scurgere din laborator ar fi declanșat pandemia.
Ministrul de Externe al Chinei a declarat luna trecută că Institutul de Virologie din Wuhan nu a desfășurat niciodată o cercetare de tip „câștig-de-funcție” asupra coronavirusului și că nu a fost implicat în crearea sau scurgerea virusului care cauzează boala COVID-19.