„Ocupația sionistă continuă să păstreze complet închise punctele de trecere în Fâșia Gaza, împiedicând intrarea ajutorului umanitar și a produselor de bază, ceea ce sporește suferința a peste două milioane de palestinieni”, a denunțat gruparea palestiniană în comunicatul în care mai afirmă că această decizie a antrenat o creștere a prețurilor la alimente în Fâșia Gaza, transmite Ultimelestiri.md cu referire la agerpres.ro.
Din 2 martie, camioanele cu alimente, medicamente și combustibil au încetat să mai pătrundă în enclava palestiniană din ordinul premierului israelian Benjamin Netanyahu, după ce Hamas a refuzat să prelungească prima fază a acordului de încetare a focului, care s-a încheiat pe 1 martie.
Din perspectiva grupării palestiniene, ideea prelungirii primei faze doar în scopul de a menține schimburile de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni este o strategie a Israelului de a nu aborda sfârșitul războiului și de a nu-și retrage trupele, așa cum prevede a doua fază a acordului semnat de cele două părți în ianuarie la Doha.
Astfel, Hamas consideră că Israelul se folosește de blocarea accesului asistenței umanitare în enclava pentru a face un „șantaj politic”, ceea ce, avertizează gruparea, nu va „înfrânge voința poporului nostru, care va continua să lupte până când își va atinge drepturile legitime”.
Textul original al acordului, la care agenția spaniolă EFE a avut acces, include angajamentul Israelului de a deschide punctele de trecere a frontierei și de a permite intrarea zilnică în Fâșia Gaza a aproximativ 600 de camioane cu ajutoare, dintre care 60 cu combustibil.
„Închiderea punctelor de trecere constituie o încălcare a acordului de încetare a focului, care prevede facilitarea intrării fără restricții a ajutoarelor, și o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar și a Convențiilor de la Geneva, fiind considerată o crimă de război și o pedeapsă colectivă ce amenință viața unor civili nevinovați”, a condamnat Hamas.
Hamas își încheie comunicatul adresând o cerere țărilor mediatoare, Egipt, Qatar și SUA, de a face presiuni asupra Israelului pentru ca acesta „să își îndeplinească angajamentele și să garanteze fluxul de ajutor, precum și să pună capăt politicii de pedeapsă colectivă”.