Ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat că această lege plasează Italia ca fiind "prima ţară sigură din lume împotriva riscurilor sociale şi economice ale hranei sintetice", transmite Ultimelestiri.md cu referire la mediafax.ro.
Cu toate că legea va avea puţin impact în prezent, deoarece carnea cultivată a fost aprobată doar în Singapore şi SUA, ea ar putea fi contestată la nivel european dacă Uniunea Europeană autorizează carnea crescută în laborator. Decizia reprezintă o victorie pentru lobby-ul agricol italian, însă este criticată de grupurile de protecţie a animalelor şi de specialiştii care văd în carnea de laborator o soluţie pentru reducerea impactului asupra mediului.
Parlamentarii italieni au aprobat o lege care interzice producţia, vânzarea sau importul de carne crescută în laborator sau furaje pentru animale, afirmând că aceasta este o apărare a tradiţiei italiene. Ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat că Italia devine "prima ţară sigură din lume împotriva riscurilor sociale şi economice ale hranei sintetice", informează BBC.
Votul a generat atât susţinere, cât şi proteste, având loc o altercaţie între fermieri şi parlamentari. Cu toate acestea, parlamentul a aprobat legea cu 159 de voturi pentru şi 53 împotrivă.
Legea are puţin efect în prezent, deoarece carnea cultivată a fost aprobată doar pentru consum în Singapore şi SUA. Uniunea Europeană încă nu a autorizat carnea crescută în laborator, iar, dacă o va face, legea italiană ar putea fi contestată.
Această victorie este salutată de ministrul Agriculturii, care cu un an în urmă a promis să oprească "hrana sintetică" în Italia. El a lăudat parlamentarii pentru apărarea tradiţiei alimentare italiene.
Cu toate acestea, profesorul Elena Cattaneo, senator şi specialist în bio-ştiinţe, a condamnat petiţia care a stat la baza legii, considerând-o un afiş emoţional care prezintă hrana naturală ca fiind bună şi pe cea cultivată ca fiind rea.
Legea interzice alimentele sintetice produse din celule animale fără a ucide animalul şi impune producătorilor să nu folosească termeni specifici pentru carne pe etichetele proteinelor pe bază de plante.
Această decizie reprezintă, de asemenea, o dezamăgire pentru grupurile de protecţie a animalelor, care văd carnea crescută în laborator ca o soluţie pentru protejarea mediului de emisiile de carbon.