Militarii americani și cei din Forțele Navale pentru operații speciale se vor antrena împreună și sunt gata să facă față oricărei provocări de securitate din Regiunea Mării Negre, transmite Ultimelestiri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Parlamentarii au aprobat și înființarea în România a unei baze de instruire pentru marina ucraineană.
Cel puțin un detașament de 15 membri ai forțelor speciale din Navy Seals va fi dislocat la noi, pe litoral împreună cu echipamente și materiale ale Comandamentului Special de Război Naval.
Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale al Statelor Unite din Europa l-a informat oficial pe Președintele României despre creșterea numărului de militari americani pe teritoriul nostru, iar Klaus Iohannis a informat Parlamentul.
gen.(r) Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale Sud-Est a Europei:
„Vom vedea eficiența în planul instruirii, ținând seama că și Forțele Speciale române, mai ales componenta navală a Forțelor de Operații Speciale au o pregătire foarte bună, Mai ales că se acționează în zona de operații de sud-est, o zonă care rămâne în continuare vulnerabilă legată de conflictul din Ucraina, nu neapărat prin extinderea sa, cât prin scenariul pe care trebuie să îl luăm în calcul: adică nu trebuie să excludem prezența forțelor rusești la Gurile Dunării”.
Cât timp va funcționa baza în România
Forțele noastre Navale pentru Operații Speciale au la activ zeci de exerciții de antrenament alături de cei din Navy Seals, dar și nenumărate misiuni de luptă în diferite teatre de operații.
Navy Seals sunt cele mai eficiente forțe speciale de pe planetă și sunt renumiți pentru operații de tip în spatele liniilor inamice, după infiltrări din apă, aer sau terestru, cum sunt cele de eliberare a ostaticilor, cele de capturare sau eliminare a țintelor de mare valoare. Iar reușita lor se bazează și pe un comandament operațional care îi coordonează cu ajutorul sateliților dedicați, dar mai ales pe informații furnizate de CIA.
Tot pe litoral, România va găzdui cu aprobarea Parlamentului și o bază de instruire maritimă pentru armata ucraineană. Coordonatorii facilității vor fi Marea Britanie și Norvegia.
gen.(r) Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale Sud-Est a Europei: „Vom instrui dar, în același timp, sunt convins că vom învăța pentru că metodele de instruire pentru ucraineni vor fi metode care decurg din lecțiile învățate din acțiunile de luptă din Ucraina”.
Această bază ar trebui să funcționeze doi ani, însă România poate decide unilateral închiderea ei mult mai devreme.