19.500 de copii și tineri din corurile de ansamblurile Cantus Mundi și peste 23.000 de participanți în public au cântat împreună, în 152 de locații din România și Republica Moldova, cu prilejul celei mai mari mobilizări voluntare mondiale dedicate protejării mediului – Earth Hour, transmite Ultimelestiri.md.
Copiii și tinerii din 464 de coruri și ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cântat alături de familii, prieteni, dirijori și profesori pentru sănătatea planetei. Recitalurile au avut loc în spații publice, parcuri, piețe sau în fața instituțiilor din toate județele României și din Republica Moldova.
„Dincolo de numere, anul acesta suntem bucuroși să trăim alături de public două premiere majore. Pentru prima dată, la Ora Pământului cu Cantus Mundi, s-au alăturat coruri din absolut toate județele țării, iar muzica din repertoriul nostru a devenit accesibilă copiilor și persoanelor cu deficiențe de auz. Suntem fericiți că, de la an la an, Programul Național Cantus Mundi aduce muzica în viețile tot mai multor copii și tineri din comunități tot mai diverse, depășind bariere ce par câteodată de nedepășit. Îi felicit din toată inima pe participanții de la această ediție și pe toți cei care îi susțin pe copii să cânte în cor”, a declarat Leila Popovici, directorul Programului Național Cantus Mundi.
La a noua ediție Ora Pământului cu Cantus Mundi, coriștii și instrumentiștii, împreună cu dirijorii și coordonatorii zonali ai programului, au fost aplaudați în 130 de localități din România și Republica Moldova. S-au alăturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din toate regiunile României, din fiecare dintre cele 41 de județe ale țării și municipiul București, dar și la Fălești, peste Prut.
Lumina a fost stinsă și aparatele electrice neesențiale au fost scoase din priză pentru o oră și aproape 20.000 de copiii din program au interpretat selecții din cele 33 de piese din culegerea de cântece Cantus Mundi pentru Ora Pământului, editată de profesioniștii Corului Madrigal și Cantus Mundi. În premieră absolută, anul acesta muzica a devenit accesibilă și copiilor cu deficiențe de auz, prin traducerea versurilor în limba semnelor române, realizată de Fundația CODA Farmecul Tăcerii.
La București, Cantus Mundi a sărbătorit Ora Pământului sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, împreună cu peste 750 de copii și tineri din 31 de coruri și ansambluri la Opera Comică pentru Copii și la Casa Eliad – ARCUB.
Ora Pământului, manifestare cunoscută la nivel mondial ca Earth Hour, este un eveniment marca WWF, organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund Australia în capitala Sydney, pe 31 martie 2007. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie. Ediția a 19-a a Orei Pământului are loc sâmbătă, 22 martie 2025, la ora 20:30.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin și derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Cantus Mundi a fost lansat pe 29 septembrie 2011, iar în 2014, prin decizie guvernamentală, programul a devenit o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 14 ani de activitate, și 11 ani de la oficializarea sa, Cantus Mundi reunește sub umbrela sa 2.289 de coruri în România și diaspora și peste 80.000 de copii și tineri.