Este drept că o face în același context în care spune că Rusia intenţionează să continue să pompeze prin Ucraina gaze naturale spre Austria, Ungaria, și Slovacia. Acordul, în virtutea căruia aceste gaze tranzitează Ucraina, expiră la sfârșitul acestui an, transmite Ultimelestiri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Nonșalanta cu care liderul rus se contrazice ori neagă adevăruri evidente nu mai miră pe nimeni.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Uneori, am impresia că Ucraina este condusă de niște marțieni sau măcar niște străini. Simplu spus, nu par să gândească. Serios vorbesc. Pierderile lor sunt colosale. Nu înțeleg ce au de gând. Acum vor coborî, probabil, din nou vârsta minimă pentru recrutare, o să înroleze copii, cum au făcut fasciștii în Germania când au înființat Tineretul Hitlerist. Dar asta nu-i va ajuta prea mult".
Câteva minute mai târziu, același Putin, aflat la Forumul Economic de la Vladivostok, declară jurnaliștilor că nu a refuzat niciodată negocierile de pace cu Ucraina. A adăugat. totuși, că tratativele vor trebui "să se bazeze pe documentele asupra cărora se înţeleseseră deja şi ar fi fost parafate la Istanbul" în primăvara lui 2022. Însă documentele evocate de Putin n-au fost niciodată făcute publice, iar partea ucraineană a dezminţit mereu orice acord cu Rusia.
După incursiunea reușită de ucraineni, luna trecută, în regiunea rusă Kursk, Kremlinul a declarat categoric că tratativele pentru a pune capăt conflictului sunt imposibile "în acest stadiu".
SUA, tot mai aproape de a furniza Ucrainei rachete Invizibile pentru radare
Poate că atitudinea contradictorie și oscilantă a rușilor are legătură cu discuțiile avansate dintre americani și ucraineni în legătură cu furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune.
Consilierul adjunct pentru securitate naţională al SUA, Jon Finer, se află la Kiev pentru întâlniri cu președintele Zelenski și mai mulți responsabili militari ucraineni. Potrivit agenției Reuters, Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM cu rază lungă de acțiune, care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei. Trimiterea de JASSM în Ucraina ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al conflictului, punând o mai mare parte din Rusia în raza de acțiune a munițiilor puternice, ghidate cu precizie.
Invizibile pentru radare și capabile să lovească mai departe decât majoritatea armelor din inventarul actual al Ucrainei, rachetele JASSM ar putea împinge depozitele de aprovizionare rusești si zonele de pregatrile ale rușilor cu sute de kilometri înapoi.
Acest lucru ar complica serios capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile ofensive și ar oferi Ucrainei un avantaj strategic.