Rezidenților li se oferă sfaturi despre ce să facă, de exemplu, în timpul bombardamentelor, cum să se comporte într-o zonă de război, despre pregătirea pentru un asediu inamic, dar și cum să mențină relațiile dintre civili și militari pentru a ajuta la apărarea statului, transmite Ultimelestiri.md cu referire la realitatea.md.
Broșura este formată din 93 de pagini și conține o secțiune dedicată acțiunilor pe teritoriul ocupat temporar.
„Evitați contactul cu soldații forțelor de ocupație și nu vă puneți viața în pericol prin comportamente provocatoare, cum ar fi filmarea sau fotografierea în mod deschis, îndreptarea unui obiect asemănător unei arme, manifestarea publică a nesupunerii”, citează portalul una dintre aceste recomandări.
Totodată, locuitorii sunt sfătuiți să nu aibă încredere în informațiile din mass-media care vor fi difuzate de ocupanți, deoarece această propagandă va fi creată pentru a răspândi falsuri și intimidare. Cu toate acestea, ei ar trebui să se asigure că sunt disponibile surse de informații verificate.
„Amintiți-vă că ajutorul umanitar din partea agresorului face parte din operațiunile de informare ale războiului hibrid. În acest fel, ei vor să arate întregii lumi o imagine pozitivă care nu corespunde realității”, se spune în broșură.
Reamintim că, la începutul lunii mai, armata letonă a început să sape șanțuri antitanc de-a lungul graniței Letoniei cu Rusia și Belarus, unde va fi creat un lanț de fortărețe – fortificații de protecție, diverse obstacole și depozite de muniție.