„Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n. r.). Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Zelenski, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la newsmaker.md.
Fiind întrebat de un jurnalist din România dacă Ucraina va oferi asistență militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Federația Rusă, Vladimir Zelenski a răspuns: „În primul rând, avem un război în desfășurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federația Rusă. În al treilea rând, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”.
De menționat că, în aceeași zi, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a confirmat încă o dată că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”.
„Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a comunicat GUR.
Ultimelestiri.md amintește că cel de-al VII-lea Congres al deputaţilor de toate nivelurile din Transnistria va avea loc pe 28 februarie la Tiraspol. Decizia a fost adoptată ieri, 21 februarie, de Sovietul suprem al regiunii, în baza unui apel al liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Precizăm că liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a inițiat procesul de convocare a Congresului deputaților de toate nivelurile. Potrivit Serviciului său de presă, el a luat această decizie în urma examinării adresării Adunării consultative a primilor deputați transnistreni de pe lângă așa-zisul președinte al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, împărtășind îngrijorarea acestora cu privire la „presiunea din partea Chișinăului, care încalcă drepturile și înrăutățește situația socioeconomică a locuitorilor din Transnistria”.
Ulterior, Biroul de reintegrare al Guvernului a emis un comentariu ca urmare a informațiilor care circulă în spațiul public privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie. Reprezentanții instituției au menționat că urmăresc cu atenția situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.