„Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare. (…) Noi vom urmări toate evoluțiile care se referă la acest proiect”, a declarat Daniel Vodă, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tv8.md.
Vodă a punctat ce fac autoritățile de la Chișinău în acest sens. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Moldova la fel construiește instituții reziliente care vor apăra interesele cetățenilor moldoveni, indiferent de limba pe care o vorbesc sau regiunea în care locuiesc.
„Sumarizând cele spuse, este evident trendul de consolidare a sectorului de securitate, care este cauzat de situația regională. Autoritățile vor urmări îndeaproape această inițiativă și ne vom orienta eforturile la noi acasă să consolidăm instituțiile statului”, a susținut Daniel Vodă.
De asemenea, purtătorul de cuvânt a apreciat sprijinul pe care România îl acordă Moldovei.
„Autoritățile Republicii Moldova au comunicat de fiecare dată transparent cine sunt prietenii țării noastre. De fiecare dată, în rândul acestor prieteni, România ocupă un loc foarte special. Autoritățile române la fel au comentat exhaustiv că vor continua să sprijine Republica Moldova pe toate dimensiunile de dialog și de cooperare. (…). Statul Republica Moldova este un stat neutru, această neutralitate este inclusiv sprijinită de către cetățenii acestei țări și orice modificare a acestui subiect este în mâinile cetățenilor”, a conchis Daniel Vodă.
Ultimelestiri.md amintește că România ar putea interveni în afara țării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetățenii români aflați în pericol”. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București, a fost pus în dezbatere publică. Noua lege aduce în discuție și conceptul de amenințări hibride la adresa securității României.
Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, securitatea regiunii Mării Negre, inclusiv securitatea Moldovei, este discutată și analizată de „Marile Puteri”, iar România „nu a decis unilateral” elaborarea proiectului de lege care să asigure un instrument legal, prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Moldova în cazul unei agresiuni militare a Rusiei.
Un comentariu
Pingback: Maia Sandu: Cel mai important este să păstrăm pacea în Republica Moldova - Ultimele ştiri din Moldova