Europarlamentarul român Eugen Tomac a salutat decizia, subliniind că sprijinul este pe deplin justificat, deoarece peste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene, transmite Ultimelestiri.md cu referire la radiochisinau.md.
„Republica Moldova este singurul stat aflat în imediata vecinătate a Uniunii Europene, unde peste jumătate din cetățeni dețin cetățenie europeană. Avem toată legitimitatea să sprijinim Moldova în fața provocărilor venite dinspre Kremlin. Este un sprijin pentru securitate, stabilitate și integrare europeană”, a declarat Tomac.
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a detaliat măsurile de sprijin:
- Asistență pentru contracararea prețurilor la energie;
- Integrarea Republicii Moldova pe piața europeană a electricității în termen de doi ani;
- Sprijin condiționat pentru regiunea transnistreană, inclusiv difuzarea programelor televiziunii naționale, eliberarea deținuților politici și recunoașterea limbii române ca limbă oficială.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan, co-raportor al Parlamentului European, a declarat că acest sprijin va face Republica Moldova „mai puternică economic, social și instituțional” și o va apropia de standardele europene.
Pe de altă parte, unii europarlamentari eurosceptici s-au opus acestui sprijin. Alexander Sel (Alternativa pentru Germania) a susținut că fondurile europene ar trebui utilizate mai eficient în interiorul Uniunii Europene.
Sprijinul de 1,9 miliarde de euro va fi utilizat pentru reforme structurale, întărirea administrației publice și a sistemului judiciar, combaterea corupției și reducerea dependenței energetice față de Rusia.
Amintim că Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Republica Moldova. Este vorba despre un nou mecanism de 1,9 miliarde de euro pentru accelerarea reformelor socioeconomice, consolidarea rezilienței și avansarea integrării în UE.
Astfel, negociatorii au convenit alocarea a 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerile inițiale – alături de 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă.
Mecanismul prevede o prefinanțare de 18% din totalul sprijinului, în creștere de la 7% inițial, permițând o mobilizare rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anticorupție și modernizarea serviciilor publice.
De menționat că Parlamentul European a aprobat astăzi, 11 martie, Mecanismul de reformă și creștere pentru R. Moldova, în valoarea de 1,9 miliarde de euro. Proiectul de lege a fost susținut de 499 eurodeputați, 117 persoane votând împotrivă și 44 – abținându-se.