Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, şi-a exprimat speranţa că blocul comunitar se va extinde până în anul 2029, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Deschiderea negocierilor de aderare a reprezentat o recunoaștere importantă a determinării Republicii Moldova de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida interferențelor continue ale Rusiei. (…) Comisia așteaptă cu interes deschiderea negocierilor privind clusterele, începând cu elementele fundamentale, cât mai curând posibil, în 2025”, se arată în raportul anual pentru extindere, emis de Comisia Europeană.
Iar Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, a declarat că Republica Moldova a făcut progrese mari, în special, în domeniul Justiţiei.
Olivér Várhelyi comisarul european pentru vecinătate și extindere: „Moldova a ales, cred, un drum mai dificil, mai întâi legiferând, apoi reformând sistemul judiciar și desfășurând toate procedurile, dar a avut succes, deoarece a realizat toate acestea respectând pe deplin legalitatea și a reușit să confisce aceste active. Doar în acest an, țara a reușit să recupereze 62 de milioane de euro”.
Ultimii cinci ani au fost marcați de provocări fără precedent, precum invazia Rusiei în Ucraina, demonstrând importanța unui nou impuls pentru extinderea UE.
Josep Borrell Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate: „Am creat şi un plan de creștere pentru Moldova și pentru Ucraina – o facilitate care recompensează reformele având statul de drept în centrul său. Vrem să ne includem vecinii și să fim împreună mai puternici. Pur și simplu, nu poți menține legături cu Rusia sau să încerci să continui afacerile ca de obicei și să te aștepți ca țara ta să fie parte din Uniunea Europeană. Este una sau cealaltă”.
Planul de creștere pentru Moldova, oferit de Comisia Europeană, are un buget de 1,8 miliarde de euro, cel mai mare sprijin financiar oferit vreodată de Bruxelles.
Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere: Prin acest plan de creștere, am oferit posibilitatea ţărilor din Balcanii de Vest, Moldovei, dar și Ucrainei să finalizeze reformele și să fie pregătite complet pentru a deveni membri până la finalul următorului mandat (n.r. 2029).
Grigore Guzun expert în relații internaționale și securitate: „Comisia nu menționează careva regrese sau putem spune că la unele capitole am înregistrat mai mici progrese. Dacă vorbim și de domeniile care rămân în urmă, Comisia menționează că trebuie să continuăm să implementăm strategia administrației publice. Trebuie să continuăm cu reforma instituțiilor publice centrale. Trebuie să continuăm și progresia în ceea ce ține procesul de vetting al judecătorilor și numirea judecătorilor și procurorilor de vârf în conformitate cu standardele europene.
Trebuie să înregistrăm reforme la tot ce e ce menționam mai sus, dar cea mai importantă acum pentru mine, adică unul din lucrurile cea mai importante, este că Guvernul trebuie să se angajeze într-o comunicare publică mai puternică cu privire la procesul de aderare la UE”.