După cum relatează Infotag, Dirun a scris despre acest lucru pe canalul său de telegram, menționând că „în condițiile războiului din Ucraina, statalitatea fiecărei republici post-sovietice trece prin propria sa rezistență la testul lingvistic”, transmite Ultimelestiri.md.
„În acest sens, Transnistria nu a făcut excepție. Modelul regional de echilibru și interese ale Rusiei și Occidentului în Transnistria demonstrează în prezent stabilitate. Astfel, rezolvarea scopului principal – asigurarea păcii în regiune. Munca serioasă (în umbră), comunicarea nespusă între Tiraspol și Chișinău fac, de asemenea, posibilă rezolvarea rapidă a problemelor emergente. Înțelepciunea războiului și viitorul model de securitate european nu oferă o condiție prealabilă pentru dialogul politic între părți”, consideră expertul.
Potrivit acestuia, acum este important ca Iranul să „găsească mijloacele maxime posibile pentru a menține stabilitatea în interiorul republicii, ținând cont de viitoarele exporturi de gaze din 2025 (încetarea gazelor rusești prin Ucraina către Europa, inclusiv regiunea transnistreană – "I")”.
„Este cert că sfârșitul războiului din Ucraina, care poate fi proiectat pentru sfârșitul anului 2025 sau începutul lui 2026, va afecta pata relațiile dintre Tiraspol și Chișinău. Dar deocamdată atât Chișinăul, cât și Tiraspolul trebuie să treacă printr-un sezon politic dificil”, crede Dirun.