În cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8, Munteanu a subliniat că Procuratura riscă să ajungă într-un blocaj total, transmite Ultimelestiri.md cu referire la realitatea.md.
El a evidențiat vulnerabilitatea procurorilor ce vor trece prin procesul de vetting, subliniind că aceștia se confruntă nu doar cu riscul de nepromovare, ci și cu consecințele nemotivate și dure ale acestui procedeu. Problema majoră, conform declarațiilor lui Munteanu, este lipsa de predictibilitate a vetting-ului.
„Nu-i cea mai bună atmosferă în Procuratură când un procuror aflat în acest proces de vetting este un procuror vulnerabil. Inclusiv din simplul fapt că această Comisie de vetting urmează să aprecieze și soluțiile date de procurori de-a lungul timpului. Atmosfera din Procuratură este următoarea: procurorii care vor decide să meargă în acest vetting își vor asuma riscul, însă rezerva cea mai mare a procurorilor nici măcar nu este în consecințele nepromovării acestui vetting.
Consecințele sunt, după opinia procurorilor, nemotivat de dure în raport cu acest procedeu. Problema cea mai mare a procurorilor este lipsa de predictibilitate a acestui procedeu. Aproximativ știm când începe, dar nici aproximativ nu știm când el urmează să se finiseze”, a declarat Munteanu.
Procurorul general a atras atenția și asupra comportamentului precaut al procurorilor în această perioadă, afirmând că aceștia și-ar putea restrânge activitatea publică pentru a evita situații delicate.
„Fiecare procuror, în toată această perioadă, eu bănuiesc și cred că o să încerce să fie cât mai puțin vizibil, să nu-și asume decizii foarte publice sau foarte deranjante pentru public. Acesta e lucrul de procuror, n-ai cum să fii pe placul tuturor. Deciziile noastre sunt criticate, apreciate critic, mai rar când sunt apreciate pozitiv”, a subliniat Munteanu.
Potrivit procurorului general interimar, ne-am putea trezi cu un blocaj în examinarea dosarelor, pentru că mai bine de 50% dintre procurori ar putea pleca, din cauza riscurilor asociate vetting-ului, inclusiv cotizația unică la eliberare și interdicția de a ocupa funcții de demnitate publică.
„Din informația pe care o am, destul de mulți procurori o să plece în momentul notificării din simplul motiv că nu vor să riște, în primul rând, cu cotizația unică la eliberare, care este produsul anilor lucrați împărțit la 50%, plus riscul de această interdicție de a ocupa funcții de demnitate publică în următorii 7-10 ani. Este vorba despre procuraturile specializate și aici e problema destul de complicată. După anumite informații, un sondaj discret, mai bine de 50%”.
Munteanu mai spune că este necesară curățarea sistemului, dar și o predictibilitate în tot acest proces.
„Speranța și solicitarea mea către viitoarea comisie care urmează să evalueze procurorii e ca să fie notificați procuraturile specializate, dacă se va decide că pe rând urmează a fi efectuat acest proces de vetting, odată toți procurorii. Să știu exact câți procurori rămân, să văd cum repartizez lucrul, este vorba de cauze penale pe rol, pe persoane arestate, pe măsuri speciale și nu-i chiar în regulă, la fiecare 10 zile, câte 2-3 procurori îți pleacă și aceste cauze penale pleacă de pe o mână pe alta.
Noi putem să ne trezim cu un blocaj total în Procuratură. Da, este necesară curățarea, dar noi avem nevoie de predictibilitate, să știm cum gestionăm lucrurile”, a punctat procurorul general interimar.