Analistul anticipează că electoratul proeuropean este mai numeros decât cel prezent la primul tur, iar pe 3 noiembrie, alegătorii vor avea de ales între două scenarii: scenariul realist de integrare europeană sau retorica rezervată a relațiilor bune cu Estul și Rusia, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Moldova1.md.
Comentatorul politic susține că decizia lui Renato Usatîi a fost anticipativă, deoarece și în scrutinul din 2020 și-a anunțat sprijinul pentru Maia Sandu, însă votanții în mod organizat și-au împărțit preferințele.
„Ulterior, acea susținerea pentru Maia Sandu, în anul 2021, pe formațiunea condusă de către el l-a costat trecerea în Parlament. Probabil, luând în calcul acea experiență, și acest mesaj electoratul lui nu va vota nici de data aceasta pentru un anumit candidat în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, iar alegătorii care l-au votat să decidă singuri pe cine aleg în turul doi”, a spus expertul.
Analistul constată că este dificil de presupus cum vor proceda cei peste 200 de mii de alegători și spre spre cine ar putea migra.
„Un eventual refuz de a se prezenta la scrutinul prezidențial va scădea rata de participare. Totuși, să nu uităm că, în comparație cu celelalte scrutine prezidențiale din 2016 și 2020 prezența în turul doi a fost mai mare decât cel în turul întâi. Totuși, profilul lui Renato Usatîi este de centru-stânga, însă este greu de spus cu certitudine și urmează să vedem până la urmă cum vor proceda acești alegători. Acum marea bătălie se dă anume pe indeciși pentru că trebuie să recunoaștem că o bună parte din alegători, poate chiar marea majoritate a lor, sunt deciși cu cine să voteze, în funcție de preferințele geopolitice a vectorului de dezvoltare al statului nostru. Însă există un anumit bazin de centru, între 10 -15 procente, și bătălia se dă aici. Totuși, tind să cred că electoratul proeuropean este mai numeros decât modul în care s-a votat la alegeri și, de fapt, apelul Maiei Sandu este să mergem spre o cale de dezvoltare. Ori această cale de dezvoltare în actualul context regional este anume integrarea europeană. Și a spus clar în dezbaterile televizate că nu este alegerea dintre ea și Stoianoglo, dar este alegerea într-un parcurs de dezvoltare sau unul de regres”, spune Ion Tăbârță.
Întrebat cum să-și adapteze cei doi candidați strategiile electorale pentru a atrage acest segment de electorat, indecișii, Tăbârță spune că ar trebui să facă alegerea între vectorii de politică externă.
„Fiecare vine cu mesajul său, cineva pentru continuitatea parcursului european, altcineva pentru un parcurs european mai moderat, dar relații bune cu țările din Est sau cu pregătire cu Rusia. Ceea ce este complicat și cetățenii ar trebui să conștientizeze din mesajele celor doi ce este realist în momentul dat. Ce nu, rămâne o retorică, niște teze care au o conexiune redusă cu partea practică a lucrurilor”, conchide Tăbârță.