Fiind întrebat cum este posibil să te revendici de la Mitropolia Basarabiei interbelice din spațiul românesc și, în același timp, să accepți autoritatea Sfintei Rusii, Octavian Țîcu a menționat că, de fapt, în spațiul nostru sunt foarte multe mituri și stereotipuri legate de istoricul evoluției Bisericii Ortodoxe, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la moldova1.md.
„Ca atare, Mitropolia Moldovei, în denumirea ei originală, a cărei succesoare este Patriarhia Română, a fost fondată în 1401, încă în perioada lui Alexandru cel Bun. Și această Mitropolie a Moldovei, care își are sediul la Iași, dar a avut sediul la Suceava, nu are nicio conexiune cu actuala Mitropolie a Chișinăului și a Întregii Moldove, așa cum își spune. Pentru că, de fapt, este o structură de ocupație bisericească rusă, care a fost instalată abuziv în 1940 și după aceea, repetat, în 1944. Ea este o succesoare a Bisericii Ruse Sovietice transformate în Biserică Rusă și care, de fapt, și-a asumat această denumire de Mitropolie a Chișinăului și a Întregii Moldove. Și asta nu reflectă în niciun fel situația propriu-zisă”, a explicat Octavian Țîcu.
Potrivit istoricului, ceea ce avem astăzi este, de fapt, un faliment instituțional al Bisericii Ortodoxe Ruse per general în spațiul postsovietic. Și acest lucru se referă nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina și alte țări.
De asemenea, politicianul spune că în Republica Moldova atestăm o criză de moralitate și legitimitate a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, care nu știe ce să facă în condițiile în care întreaga noastră societate, clasa politică și orientarea, enoriașii condamnă războiul și își doresc o orientare spre Uniunea Europeană.
„Iar Biserica Rusă și afilierea instituțională a Mitropoliei Chișinăului cu Rusia subminează întreaga legitimitate pe care o mai avea din punct de vedere al poziționării sale în spațiul spiritual din Republica Moldova”, a mai adăugat Octavian Țîcu.
Citiți întregul interviu aici.
Ultimelestiri.md amintește că reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei că Biserica Ortodoxă din R. Moldova își păstrează statutul actual.
Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.
De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.