„Prin Dispoziția ilegală și abuzivă a Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie 2023, toți candidații partidului politic Șansă au fost excluși din alegeri, cu obligarea organelor electorale de a aplica ștampila „Retras” în toate buletinele de vot”, scriu reprezentanții PP Șansă, transmite Ultimelestiri.md.
Aceștia menționează că dispoziția CSE a fost contestată imediat în instanța de judecată. Cu toate acestea, după mai multe amânări din cauza că judecătorii refuzau să participe la acest proces, examinarea cauzei a început.
„Ținem să remarcăm că potrivit prevederilor legale, o dată cu contestarea actului de anulare a înregistrării, acesta se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat până la emiterea unei decizii definitive. În pofida acestor norme legale obligatorii și chiar dacă am atenționat public și în scris despre inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, totuși Comisia Electorală Centrală și organele electorale inferioare, au sfidat grav legea, și fără să aștepte un deznodământ al litigiului electoral au aplicat ștampila „Retras” pe toți candidații PP Șansă”, scriu membrii partidului politic.
Potrivit membrilor PP Șansă, acest proces electoral „deja este discreditat în totalitatea sa și fraudat”.
„Dat fiind aceste grave încălcări, eliminare abuzivă din alegeri a unui concurent puternic, abuzul din partea organelor electorale, considerăm că aceste alegeri locale nu por fi considerate libere, corecte și democratice. Astfel, vom solicita infirmarea rezultatelor alegerilor și declararea nulității acestora”, se mai arată în comunicat.
Ieri, 4 noiembrie, Alexei Lungu, liderul PP Șansă, a menționat pe pagina sa de Facebook că, Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, a refuzat să examineze cauza și a expediat-o Curții de Apel Chișinău. La Apel, doi judecători refuză, la fel, să judece cazul. „Nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea”, susține acesta.
Ultimelestiri.md amintește că Comisia pentru Situații Excepționale a decis anularea concurenților electorali din cadrul Partidului „Șansă” la alegerile locale de duminică, 5 noiembrie.
Potrivit premierului Dorin Recean, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au analizat rapoartele oamenilor legii, dar și ale partenerilor occidentali, privind acțiunile reprezentanților PP „Șansă” de a sabota alegerile locale.
De menționat că directorul Serviciului de Informații și Securitate a declarat că R. Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediul grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor.
După anunțul directorului SIS, liderul „Șansă”, Alexei Lungu, apropiat politicianului fugar Ilan Șor, a declarat că pe 3 noiembrie, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), va fi luată decizia ca reprezentanții partidului pe care îl conduce să fie scoși din cursa electorală.
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a comentat decizia CSE de a exclude Partidul Șansă din cursa electorală pe motiv că ar fi încercat să destabilizeze securitatea țării. Oficialul european afirmă că Moldova nu trebuie să stea la cheremul unei țări străine, iar dacă obiectivul țării este Integrarea Europeană, atunci aceasta trebuie să fie direcția de mai departe.