„Aceste mesaje trebuie interpretate ca o tentativă primitivă și tradițională deja pentru serviciile secrete rusești de a porni o campanie media pentru discreditare, care are misiunea de a ciocni cele două țări pentru a provoca unele reacții și declarații răutăcioase. Acum, există foarte multe canale de comunicare între guvernele noastre, la multe nivele. Această provocare nu costă nici cât un ou clocit. Repet, este o provocare banală și primitivă în stilul Federației Ruse, nimic mai mult. O tentativă standard de a lansa o campanie mediatică care ar fi trebuit să genereze o avalanșă de declarații negative”, a subliniat Mihail Podoleak, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
De asemenea, acesta a spus că relațiile dintre Chișinău și Kiev sunt la un nivel foarte înalt și asemenea tentative nu pot știrbi încrederea dintre cele două state.
Ultimelestiri.md amintește că jurnalista Natalia Morari a publicat pe 22 ianuarie un reportaj despre o presupusă filare a diplomaților ucraineni din Moldova. Morari spunea atunci că atât serviciile secrete din Ucraina, cât și președintele Vladimir Zelenski ar cunoaște despre faptul că diplomații ucraineni sunt filați încă de la început. Măsurile de spionaj, spunea Morari, ar continua și în prezent.
O zi mai târziu, deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a comentat declarațiile lui Morari. Parlamentarul le-a calificat ca fiind o „provocare crasă”.
La începutul lunii februarie, cu o reacție a venit și ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko. Diplomatul s-a declarat sceptic în privința faptului că jurnalista ar fi primit informațiile despre „filaj” de la serviciile secrete din Ucraina, după cum susține aceasta. De asemenea, ambasadorul ucrainean a declarat că nu s-a simțit urmărit în ultima perioadă. Marko Șevcenko a sugerat, însă, că filarea diplomaților străini de către serviciile speciale ale țării în care sunt acreditați, dar și cele ale statului de origine sunt o procedură obișnuită.
La scurt timp, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat informațiile apărute în spațiul public. Potrivit șefei statului, aceasta este „o încercare de a dăuna relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina”.