„Referendumul nu a fost atât despre UE, cât despre Constituţie. (…) Modificarea Legii fundamentale a Republicii Moldova, care garantează neutralitatea sa, este un subiect foarte sensibil. Natura şi conţinutul modificărilor constituţionale au fost percepute critic de către societatea civilă. În acelaşi timp, referendumul în sine nu a fost necesar pentru procesul de aderare la UE”, a spus Hett, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la infotag.md.
În opinia lui Hett, polarizarea din societatea moldovenească pe tema integrării în UE nu a fost depăşită: Sandu nu a reuşit să creeze o coaliţie pentru integrarea occidentală care să cuprindă diferite tabere politice.
Felix Hett crede că Moscova şi Şor au încercat să semene haosul, căutând un al doilea tur de scrutin şi perturbând referendumul UE.
„Este prea devreme să vorbim despre succesul sau eşecul strategiei ruseşti. (…) Lupta principală va avea loc în alegerile parlamentare din 2025, deoarece Moldova este o republică parlamentară. Există motive să credem că actualele alegeri au fost doar o încercare. Prin urmare, este prea devreme să vorbim despre succesul sau eşecul strategiei ruse”, a declarat şeful Fundaţiei Friedrich Ebert pentru Ucraina şi Moldova.
Potrivit acestuia, UE şi SUA l-au susţinut în mod deschis pe actualul preşedinte, ceea ce a fost evident în special în pachetul de ajutor de 1,8 miliarde de euro al UE, pe care Ursula von der Leyen l-a anunţat cu o săptămână şi jumătate înainte de alegeri în timpul unei vizite la Chişinău.
„Motivul este însă sprijinirea democraţiei fragile din Moldova, mulţi din ţară considerând o astfel de intervenţie drept un sprijin unilateral pentru Sandu şi partidul său PAS. Dramatizarea alegerii şefului statului (ale cărui puteri sunt limitate) ca o luptă decisivă între Est şi Vest subminează încrederea multor moldoveni în statele occidentale ca apărători ai principiilor democratice”, spune Felix Hett.
În opinia sa, Sandu este favorit pentru turul doi, dar spune că multe vor depinde de sfaturile pe care candidaţii perdanţi le vor da susţinătorilor lor.
„Alexandru Stoianoglo este un adversar incomod pentru Sandu. Nu numai din cauza comportamentului său moderat, ci şi pentru că a fost înlăturat din funcţia de procuror general sub Sandu în 2021, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în 2023 că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. El simbolizează problemele actualului guvern în ceea ce priveşte respectarea statului de drept în relaţia cu adversarii politici din interiorul şi din afara ţării. Stojanoglo are potenţialul de a uni vocile protestatarilor împotriva lui Sandu”, consideră Hett.
Întrebat dacă situaţia din Moldova se va stabiliza în curând, el a spus că perioadele preelectorale nu sunt favorabile reformelor şi că a mai rămas puţin timp până la următoarele alegeri parlamentare – nu mai târziu de 11 iulie 2025 – a mai rămas puţin timp.
„În plus, acestea ar putea avea loc chiar mai devreme dacă PAS doreşte să folosească în favoarea sa posibilul succes al lui Sandu în turul al doilea. Pe măsură ce parlamentul formează guvernul, ar putea urma vremuri tulburi: Rusia şi oligarhii moldoveni din exil vor continua să încerce să-şi mobilizeze forţele”, crede el. Felix Hett consideră că este important ca, în lupta împotriva destabilizării din exterior, cultura politică a Moldovei să nu delegitimeze orice opoziţie la guvern ca fiind „pro-rusă”.