Potrivit lui Grădinaru, integrarea în UE nu înseamnă Moldova va fi luată și dusă undeva geografic, ci înseamnă unificarea condițiilor de trai în Republica Moldova cu cele din UE, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
„Iată proiectele care vin să fie finanțate și implementate în R. Moldova trebuie să fie tocmai în acest sens și scop. Ajutorul UE nu pot fi limitat doar la proiecte de infrastructură, ele sunt un ansamblu de măsuri economice ce ne ajută la activitatea statului în sine până la securitatea pe termen lung”, a mai spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
Iar Boris Foca susține că este ferm convins că Moldova va face, în curând, parte din marea familie europeană, va accede la fonduri structurale de care Moldova are foarte mult nevoie.
„Cred că deja un prim pas la acele fonduri de preaderare va fi o undă verde, ca o gură de oxigen pentru întreaga economie a R. Moldova, ceea ce va permite ca să creăm condiții pentru a ne dezvolta noi ca și societate, pentru a crea condiții favorabile și pentru potențiali investitori și de a-i face pe toți cetățenii țării să se simtă bine aici la ei acasă”, a afirmat Boris Foca.
Totodată, el este de părere că odată ce Moldova ar putea beneficia de fondurile de preaderare, ar trebui inițiate campanii de informare pentru ca cei care își doresc să acceseze aceste fonduri, campanii în cadrul cărora să li se explice pașii de pregătire și aplicare a unui proiect.
Pe de altă parte deputatul PAS, Vasile Grădinaru, susține că unul dintre scopurile autorităților este creșterea capacității administrative a instituțiilor statului. Acesta spune că, prin Programul „Satul European”, Moldova nu doar a reușit să aducă mai multe proiecte pentru cetățeni în teritoriu, ci, de fapt, a exersat și modalitatea de accedere la fonduri pentru că ideea și modalitatea de lucru e aceeași.
„(…) Cel mai important e ca toate investițiile care vin să vină în scopul uniformizării condițiilor de trai în R. Moldova ca în UE. Integrarea în UE nu înseamnă că am luat R. Moldova și am dus-o undeva geografic, asta înseamnă unificarea condițiilor de trai în R. Moldova cu cele din UE și iată proiectele care vin să fie finanțate și implementate în R. Moldova trebuie să fie tocmai în acest sens și scop”, a spus Vasile Grădinaru.