Potrivit lui Cristian Pârvulescu, situația din Republica Moldova este la fel de complicată ca cea din Ucraina, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Comparația făcută este cât se poate de firească pentru că, în Ucraina, situația din 2014 a fost posibilă tocmai acestor legături care existau între ofițeri și fosta armată sovietică. Trebuie făcută o triere foarte atentă. Mi-e teamă, însă, că nu numai Armata, ci și serviciile secrete și poliția sunt în mare măsură infiltrate, este tipic pentru sistemul rusesc. Sperăm ca situația să nu fie gravă”, a precizat Cristian Pârvulescu.
Politologul a menționat că, având în vedere relația dintre Voronin sau Dodon și Rusia putinistă, astfel de situații au fost tolerate.
„De aici nevoia unei acțiuni ferme. UE sprijină R. Moldova în această direcție și acest caz, probabil, va ajuta UE să sprijine și mai clar și mai ferm acțiunile de care sunt nevoie”, a conchis Cristian Pârvulescu.
Referitor la cazul Igor Gorgan, expertul WatchDog Andrei Curăraru a menționat în cadrul emisiunii că în Republica Moldova se poate vedea aceeași metodologie aplicată în Ucraina în 2014 și în 2022
„Masiv se racolau ofițeri din armata ucraineană, care de multe ori treceau de partea inamicului. Astfel de cazuri sunt frecvente în modus-operandi al GRU. Pentru noi este important să știm fiindcă, la un moment dat, Igor Gorgan avea acces la toate documentele secrete ale armatei și contrasemna planurile armatei. Situația este serioasă, dar a fost bine că a fost relevată. Organele statului au reacționat bine și vedem o unitate în acțiune – SIS, Procuratura Generală”, a precizat Andrei Curăraru.
Președintele CUB, Igor Munteanu, a salutat în cadrul emisiunii ideea de curățare a sistemului de orice forțe ostile statului Republica Moldova.
„Orice stat care se respectă trebuie să fie sigur de calitatea organelor de anchetă, de calitatea autorităților care apără frontierele. Sunt multe lucruri care trebuie luate în calcul. În primul rând, eu aș numi cazul Gorgan o conservă. Rapiditatea cu care SIS a confirmat dovedește că aceste informații erau cunoscute din timp. Cazul Gorgan sprijină amendamentele adoptate la Codul Penal în ce privește trădarea de patrie și ajută publicul să înțeleagă că este vorba de cazuri conrete și nicidecum abstracte”, a conchis Igor Munteanu.
Ultimelestiri.md amintește că publicația The Insider a obținut acces la o corespondență, pe aplicația Telegram, dintre fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu curatorul său de la serviciul secret militar al Rusiei (GRU), colonelul Alexei Makarov. Gorgan îi raporta celui de-al doilea, în mod regulat, informații despre situația politică internă din țara noastră.
La scurt timp, cu precizări în acest sens a venit șeful Cabinetului președintelui, Adrian Băluțel. El a menționat că, în anul 2021, Igor Gorgan a fost destituit din funcție de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Acum, drept urmare, distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 – „Meritul Militar”, 2015 – „Credință Patriei”, dar și gradele sale militare vor fi retrase.
Mai mult, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate de jurnaliști. Totodată, SIS reiterează că ține în vizor „riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”.
De asemenea, Ministerul Apărării a venit cu o reacție precizând că acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională.