După cum relatează Infotag, vicepreşedintele Parlamentului Vlad Batrîncea a declarat marţi, în cadrul unui briefing, că în rapoartele observatorilor internaţionali "au fost constatate numeroase fenomene îngrijorătoare, inclusiv influenţe externe ilegale, tentative de manipulare a opiniei publice, schimbări frecvente ale cadrului legislativ în timpul anului electoral, nerespectarea termenelor de luare a deciziilor privind contestaţiile la CEC", transmite Ultimelestiri.md.
El a spus că misiunea de observare a OSCE a înregistrat cazuri de abuzuri administrative, condiţii inegale pentru concurenţii electorali şi acoperire mediatică disproporţionată în favoarea conducerii în exerciţiu.
Potrivit vicepreşedintelui, monitorizarea mass-media a arătat că preşedintele în exerciţiu a beneficiat de cea mai mare acoperire în ştiri şi alte programe, atât în calitatea sa oficială de preşedinte, cât şi în calitate de candidat, fără o distincţie clară între cele două roluri.
Potrivit lui Batrîncea, "rezultatele misiunilor de monitorizare a alegerilor arată că nici experţii comunităţii europene, nici organele de autoritate precum APCE sau Comisia de la Veneţia nu sunt mai dispuşi să închidă ochii la abuzurile antidemocratice din Republica Moldova, că se disociază de această practică vicioasă de susţinere a candidatului de către autorităţi şi semnalează că atât mass-media, cât şi instituţiile statului sunt părtinitoare faţă de campania prezidenţială din 2024".
Olga Cebotari a menţionat că pentru prima dată în acest an în străinătate au fost deschise 234 de secţii de votare (150 în 2021 şi 139 în 2020). Care a fost motivul pentru creşterea numărului acestora, autorităţile nu au spus.
În mai mult de 30 de secţii de votare, au votat puţini oameni, a spus Cebotari.
"De exemplu, în Innsbruck, Austria, au votat 62 de alegători, deşi au fost alocate 5.000 de buletine de vot; în Belfast, Irlanda, au votat 113 persoane şi au fost alocate 5.000 de buletine de vot. Sunt de acord că fiecare vot contează, dar vedem standarde duble în organizarea secţiilor de votare în diferite ţări, în special în Rusia. Ţara noastră nu are un buget atât de mare încât să-şi permită să deschidă secţii de votare pentru 10-60 de alegători", a spus Cebotaroi.
Socialiştii notează că "nici Sandu, nici membrii echipei sale nu au fost pedepsiţi, deşi observatorii internaţionali au raportat numeroase încălcări în timpul primului tur al alegerilor".