Potrivit Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), cele mai periculoase sunt bacteriile patogene: E, coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare, transmite Ultimelestiri.md.
Pentru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători.
Astfel, pentru operatorii din domeniul alimentar, ANSA recomandă:
- Asigurați-vă că personalul întreprinderii este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
- Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade Celsius, (preferabil mai mică de 5 grade Celsius);
- Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 grade Celsius;
- Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 grade Celsius.
- Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
- Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;
Totodată, ANSA atenționează că nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;
„Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de două ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor”, specifică reprezentanții Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor
Recomandările pentru consumatori includ:
- Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
- Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
- Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore;
- Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
- Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);
2 comentarii
Pingback: Carne și lactate, de vânzare, în stradă, pe timp de Cod Roșu de caniculă - Ultimele ştiri din Moldova
Pingback: Carnea și lactatele se vând în stradă chiar și pe Cod Roșu de caniculă - Ultimele ştiri din Moldova