Inspectorii ANSA au atras atenția asupra cerințelor de siguranță a alimentelor și de igienă a spațiilor, dotarea blocurilor alimentare cu facilități și echipamente destinate pentru prepararea și servirea mesei, transmite Ultimelestiri.md.
Astfel, au fost verificate 2298 de blocuri alimentare, dintre care: 1187 din cadrul instituțiilor de educație timpurie și 1111 din cadrul instituțiilor de învățământ primar, școlar, gimnazial, liceal.
În urma controalelor efectuate, s-au constatat o serie de neconformități:
- desfăşurarea activităţii în spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
- nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
- nerespectarea condițiilor de depozitare;
- depășirea indicilor microbiologici la probele de apă;
- nerespectarea condițiilor de depozitare;
- unele spații de producere și depozitare a produselor alimentare sunt învechite și necesită reparație cosmetică sau capitală;
- utilajul tehnologic și inventarul de lucru din unele blocuri alimentare erau uzate și necesitau a fi schimbate;
- lipsa instruirii igienice a personalului care manipulează produsele alimentare.
În rezultat, s-au întocmit prescripții privind remedierea neconformităților depistate și stabilirea termenelor de înlăturare a neajunsurilor, cu efectuarea ulterioară a recontroalelor.
Într-o bună organizare a alimentației copiilor din cadrul instituțiilor de învățământ, ANSA solicită fortificarea eforturilor instituțiilor de învățământ privind înlăturarea neconformităților depistate.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea continuu activitatea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv a operatorilor din domeniul alimentar care distribuie produse alimentare către acestea.