Datorită acestui proiect, la Bălți au fost instalate 20 de panouri. Prin simpla lor scanare cu telefonul, puteți accesa o hartă interactivă în limbile română, rusă și engleză pentru a vă planifica timpul liber, transmite Ultimelestiri.md cu referire la nordnews.md.
Egor Sotnic, creatorul proiectului Travel Ant:
„De ce să nu instalăm, mai întâi, la intersecțiile importante din oraș, panouri cu mesajul simplu „Află mai mult despre strada X”, sau „Află mai multe”, „Find out more about this street”: atracțiile care se află la o distanță de mers pe jos de acestea. Și, de asemenea, toate atracțiile orașului”.
„Interesant, în special pentru cei care tocmai au sosit. Cred că este o oportunitate bună de a descoperi orașul Bălți”.
„E normal, cineva care se mută aici va ști imediat unde să meargă. Orașul nostru este mic. Nu sunt atât de multe atracții. Deci e bine, de ce nu? Va fi mai multă informație. Poate, nu toți bălțenii cunosc aceste lucruri. Tinerii vor ști mai multe”.
Pe lângă Bălți, proiectul a fost deja implementat la Chișinău, la Soroca și la Stăuceni. Acesta cuprinde istoria, cultura și zonele de recreere. Inițiatorii proiectului își propun să dezvolte platforme similare pentru Ungheni, Orhei și Cahul, și de asemenea să se extindă pe piața românească.
Egor Sotnic, creatorul proiectului Travel Ant:
„Noi dăm viață monumentelor, clădirilor. De exemplu, aveți un monument al lui Ștefan cel Mare, dar orice străin trecând pe lângă, nu poate ști nimic despre această persoană și ce a făcut el pentru țara noastră. Cum ar putea afla? Dacă ar face o fotografie a acestui monument și ar căuta-o în Google, i-ar apărea un articol din Wikipedia. Dar acest lucru durează prea mult. Și, prin urmare, Travel Ant, într-un fel, aduce la viață”.
Pentru punerea în aplicare a acestei idei, din bugetul primăriei au fost cheltuiți aproape 100 de mii de lei. Plăcuțele sunt fabricate din materiale antivandalice, iar harta va fi constant actualizată, contribuind la dezvoltarea sectorului HORECA din oraș.
Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți:
„Reprezentanților afacerilor cu restaurante, hoteluri și altor agenți economici, acest lucru, cred, va fi destul de interesant. Oamenii care vor fi interesați de una sau alta atracție vor vedea, ce se află în apropiere, unde mai pot merge, unde să meargă, unde să se oprească”.
Programul acoperă 12 străzi bălțene și 125 de obiective turistice. Proiectul a fost lansat în Moldova la 1 august 2023, iar primele panouri la Bălți au apărut pe 9 mai.