De 17 ani, aceasta este singura bibliotecă din Republica Moldova care pune la dispoziția doritorilor o colecție de patru mii de exemplare de cărți în limba poloneză. Pe lângă asta, vizitatorii au și o varietate de scriitori care au fost traduși în limba română. Biblioteca a fost deschisă pe 11 noiembrie 2007, de Ziua Independenței Poloniei, la inițiativa ambasadorului misiunii diplomatice de la Chișinău de atunci, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la moldova1.md.
Biblioteca se află pe strada „Lech Kaczynski" din cartierul Telecentru, denumită în cinstea fostului președinte polonez care și-a pierdut viața în urma tragicului accident aviatic produs la 10 aprilie 2010 lângă orașul Smolensk din Federația Rusă.
„Aici oamenii pot veni să învețe limba poloneză, sunt cărți pentru asta, dicționare, pot studia istoria Poloniei, tradițiile și cultura. La fel, pot participa la diferite cluburi care sunt organizate de bibliotecă”, spune Maia Stati-Șchiopu, bibliotecară.
Pe lângă lectura în limba poloneză, biblioteca pune la dispoziția vizitatorilor un șir de activități pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine istoria și cultura Poloniei. E vorba de cluburi și campanii prin care comunitățile socializează și se implică activ în promovarea valorilor poloneze.
„Una din ideile inovatoare ale bibliotecii noastre este „Urmele poloneze în Chișinău". E vorba de o excursie realizată de către noi, bibliotecarii, prin Chișinău ca să exploarăm și să vizităm monumentele urmelor poloneze. De exemplu, cum este statuia lui Papa Ioan Paul al II-lea”, specifică Tatiana Colesnic, bibliotecară.
În fața sediului bibliotecii a fost inaugurat bustul lui Adam Mickiewicz, unul dintre cei mai mari scriitori polnezi.
„Acest monument a fost inaugurat în anul 2021, cu suportul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova. Monumentul lui Adam Mickiewicz a fost realizat de către sculporul Veaceaslav Jiglițchi. Adam Mickiewicz este cel mai mare scriitor polonez, a fost un romancier și luptător pentru independență al secolului XIX”, a adăugat Tataiana Colesnic.
Anual, biblioteca este vizitată de aproximativ 3.000 de oameni.