Despre aceasta a relatat doctorul în științe agricole, Boris Boincean, într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului noi.md, transmite Ultimelestiri.md.
Potrivit lui, foarte des în țară este anunțată campanie pentru „combaterea eroziunii; pentru combaterea secetei; pentru combaterea dăunătorilor, bolilor și buruienilor” etc., dar de fapt, noi nu eliminăm cauzele acestor probleme, ci ne îndreptăm eforturile spre „combaterea” consecințelor utilizării necorespunzătoare a uneia sau alteia practici agricole.
Potrivit omului de știință, eroziunea și seceta sunt două fețe ale aceleiași monede. Solurile noastre sunt excesiv de compactate din cauza pierderilor uriașe de materie organică din sol, a utilizării de utilaje grele, mai ales la începutul primăverii, solul fiind imatur fizic etc.
Boris Boincean a subliniat că refacerea structurii granulare a solului va permite reducerea sau eliminarea semnificativă a ambelor problemele ale solurilor noastre.
Dacă neglijăm această împrejurare, recurgem la folosirea irigației, care este plină de mari consecințe negative pentru solurile noastre, mai ales dacă irigarea se face cu apă sărată.
Potrivit lui, adesea, arătura cu plugul se face în speranța decompactării solului, dar, de fapt, creștem impactul negativ asupra indicatorilor agrofizici și biologici ai fertilității solului.
Doctorul în științe agricole a amintit că Charles Darwin a considerat viermii de ploaie ca fiind unul dintre cei mai buni indicatori ai fertilității solului. Și dacă un plug sau un alt instrument mecanic taie un vierme în jumătate, nu înseamnă că vor exista doi viermi în sol.
Boris Boincean a subliniat că o mare parte din terenul nostru arabil este lipsit de acești viermi, nu numai ca urmare a lucrărilor mecanice excesive, ci și din cauza utilizării excesive a îngrășămintelor chimice și a protecției plantelor împotriva „dăunătorilor, bolilor și buruienilor”.
Acestea din urmă au devenit o problemă uriașă din cauza deteriorării sănătății (calității) solurilor noastre.
„Îmbunătățind starea de sănătate a solurilor noastre, putem preveni consecințele menționate mai sus, mai degrabă decât să le „combatem”. Există o legătură între sănătatea solului, sănătatea plantelor, sănătatea animală, sănătatea umană, sănătatea mediului și întreaga planetă Pămțnt”, a declarat doctorul habilitat în științe agricole.