În Chișinău, sectorul Centru este cel mai afectat de poluare, cu niveluri de dioxid de azot care depășesc de 1,3 ori limita admisibilă. Ambuteiajele din orele de vârf contribuie semnificativ la creșterea poluării în această zonă. Potrivit Galinei Catenco, inginer principal la Agenția de Mediu, cele mai mari depășiri s-au înregistrat pe strada Grenoble, în sectorul Botanica, și pe strada Fântânilor, în zona autogării, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
„Cea mai poluată zonă din Capitală este strada Vladimirescu și strada Fântânilor, unde activitatea industrială și traficul intens generează un nivel constant ridicat de emisii nocive. În februarie, zilnic s-au înregistrat depășiri ale nivelului de dioxid de carbon și dioxid de azot în aceste zone”, a explicat Galina Catenco.
Agenția de Mediu prelevează probe ale aerului de trei ori pe zi, iar cele mai ridicate valori sunt înregistrate dimineața și seara, când traficul rutier este cel mai intens.
Potrivit Nataliei Platon, șefa laboratorului pentru calitatea aerului, traficul rutier este responsabil pentru 80 – 85% din emisiile poluante din Chișinău. Instalațiile industriale contribuie, de asemenea, la degradarea calității aerului, iar în sezonul cald, construcțiile de drumuri și clădiri sporesc nivelul de praf și particule în suspensie.
„Principala sursă de poluare este traficul rutier, urmat de instalațiile industriale și șantierele de construcții. În orele de vârf, nivelul de dioxid de azot crește semnificativ, afectând calitatea aerului și sănătatea populației”, a declarat Natalia Platon.
Locuitorii Chișinăului spun că simt mirosul puternic de combustibil în aer, mai ales dimineața și seara. Ei consideră că soluțiile ar fi crearea unor rute ocolitoare, înverzirea orașului și limitarea traficului în zonele centrale.
„În primul rând, mașinile și ambuteiajele sunt cauza poluării. Pe parcursul zilei ai impresia că stai lângă o țeavă de eșapament”, a spus un bărbat.
„Soluția este să înverzim orașul. Fiecare dintre noi ar trebui să contribuie la asta”, a menționat o femeie.
În contextul nivelului ridicat de poluare, medicii le recomandă persoanelor cu afecțiuni cardio-vasculare și respiratorii să evite expunerea îndelungată în zonele aglomerate și industriale și să limiteze activitățile fizice intense în aer liber.
De asemenea, populația este îndemnată să aleagă plimbările în parcuri și zone verzi, unde calitatea aerului este mai bună.