Scopul deschiderii acesteia este de a sprijini diversificarea veniturilor în zonele rurale și a permite agricultorilor să își valorifice mai bine produsele, inclusiv prin producția de fructe uscate, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la agrotv.md.
Potrivit viceprimarului orașului Cimișlia, acest proiect este destinat micilor producători agricoli, care vor putea utiliza cele șase utilaje moderne cu care este dotată secția. Acesta susține că, Primăria orașului Cimișlia în parteneriat cu Primăria municipiului Ryńsk au implementat un proiect cu valoare de 100.000 de euro, care este destinat micilor producători agricoli care din diferite motive nu pot realiza producția agricolă și, având o cantitate mai mică de producție, ar putea în baza secției de procesare a produselor agricole să o proceseze și să o păstreze pentru o perioadă mai lungă de timp.
Sergiu Suhan mai spune că secția de procesare are șase utilaje: aparat de spălat fructe și legume, aparat de măcinat, aparat de decojit și un aparat multifuncțional de tăiat legume și fructe. Aparatul de ambalare este destinat împachetării eficiente a produselor procesate, asigurându-le conservarea și prezentarea corespunzătoare pe piață.
Sergiu Suhan explică că, după ce produsul este deshidratat, acesta este ambalat în dependență de capacitatea și masa pe care o are. De asemenea, este etichetat cu un sticker în care se găsesc toate informațiile.
„Este un cod QR pentru fiecare produs, scanând codul QR, accesăm pagina web cimisliafruits.md, unde găsim toată informația despre fructul sau legume ambalată: precum temperaturi la care a fost ambalată sau producătorul”, spune acesta.
Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia, a subliniat că a fost elaborat un regulament pentru procesarea fructelor și legumelor, iar în curând vor fi determinate și costurile pentru micii producători.
Acesta mai spune că există un regulament cu privire la procesarea fructelor și a legumelor care ulterior urmează să fie stabilit cât va costa pentru micii producători.
Primarul Municipiului Rynsk a menționat importanța utilizării tehnologiilor moderne în agricultură, dar și importanța suportului european la dezvoltarea proiectelor pentru agricultori, ce contribuie în același timp și la dezvoltarea țării.
„Cel mai important lucru este tehnologia care poate fi implementată în agricultură, pe care suntem bucuroși să o împărtășim, dar și alte lucruri. Cel mai important lucru este să reprezentăm municipalitatea din Rinks prin faptul că avem posibilitatea prin metode europene să implementăm noi proiecte. Proiecte care să sprijine agricultorii și fermierii și, de asemenea, să influențeze dezvoltarea locală prin sprijinirea reală a procesării alimentelor și a municipalității. Și sperăm că aceasta este principala experiență care poate fi implementată și aici, în Moldova”, a menționat Wlasyslaw Lukasik, primarul municipiului Ryńsk, Polonia.
Proiectul, realizat în colaborare cu partenerii din Polonia, va oferi micilor producători resursele necesare pentru a-și valorifica mai bine produsele, va facilita accesul la piețe mai largi, contribuind astfel și la dezvoltarea regiunii.
Foto: Agrotv.md