Judecătoria Chișinău a condamnat șapte membri ai grupării „ȘOR”, reținuți anul trecut pentru pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 2022-2023. Potrivit expertului în securitate Andrei Curăraru de la WatchDog, sentința de condamnare transmite mesajul că „în Republica Moldova nu poți să acționezi împotriva statului și să rămâi nepedepsit”, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Radiochisinau.md.
„Sperăm că această condamnare va avea și o funcție de prevenție, în sensul în care cei care acum se pretează la organizarea coruperii votului, organizarea protestelor violente, dar și crearea de condiții pentru destabilizări după alegeri, se vor gândi de două ori”, a menționat Andrei Curăraru.
Expertul atenționează că recentele acte de vandalism împotriva instituțiilor statului, sunt o testare a autorităților responsabile de securitate și ordine publică – viteza de reacție, posibilitatea de a reține aceste persoane, numărul și mijloacele de care dispun Serviciul de pază de stat și Poliția în a reacționa la astfel de acțiuni, dar și ce va face justiția în legătură cu acești vandali.
„Credem că astfel de acțiuni trebuie luate la modul cel mai serios de către serviciile specializate ale Republicii Moldova, pentru a nu permite să se reacționeze cu o violență sporită, pentru a nu da curs acestei noțiuni că Republica Moldova cade în didactatură”, a mai adăugat expertul.
Acțiunile menite să destabilizeze situația social-politică internă a Republicii Moldova trebuie tratate în conformitate cu legislația, pentru a fi descurajate, spune și analistul politc Ion Tăbârță.
„Aș fi vrut să cred că ulterior vom avea o serie de acțiuni din partea instituțiilor juridice din Republica Moldova în a condamna, în a curma și a preveni astfel de acțiuni”, a spus Ion Tăbârță.
Ultimelestiri.md amintește că două persoane instruite la Moscova, plătite pentru a vandaliza instituții de stat din Republica Moldova, au fost reținute.
La scurt timp, aceștia au fost plasați în arest pentru 20 de zile.
Ulterior, Poliția Republicii Moldova a anunțat că alte două instituții ale statului au fost vandalizate prin aruncare cu vopsea în acestea. Este vorba despre sediile Companiei publice „Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.