Într-un comunicat de presă al PACE se menționează că codirectorii au subliniat faptul că „unele părți interesate s-au plâns că nu au fost suficient consultate sau că ar fi putut să participe mai activ în cadrul acestui proces”, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la infotag.md.
În acest sens, raportorii au recomandat autorităţilor „să ia în considerare şi să înlăture aceste temeri, deoarece un proces de reformă inclusiv şi transparent este crucial pentru asigurarea sprijinului larg şi recunoaşterii cetăţenilor moldoveni, asigurând ireversibilitatea procesului de reformă”.
De asemenea, raportorii au salutat „finalizarea cu succes” a verificării preliminare a membrilor CSM și a CSP, precum și începutul verificării membrilor Curții Supreme și a altor poziții judiciare cheie.
Ei consideră că „numărul mare de concedieri şi retragerea candidaţilor subliniază necesitatea şi actualitatea acestei proceduri”. Cu toate acestea, raportorii au cerut comisiilor să se asigure că „procesul de verificare se desfăşoară rapid şi eficient pentru a fi finalizat în termenul prevăzut, prevenind astfel orice consecinţe negative”.
Comentând intenția autorităților de a organiza un referendum constituţional cu privire la integrarea europeană ulterioară a Republicii Moldova, reprezentanţii PACE „au exprimat îngrijorarea în legătură cu termenele de desfășurare”.
În cadrul PACE, se aşteaptă ca autorităţile „să asigure respectarea deplină a standardelor europene în desfăşurarea alegerilor democratice şi a referendumurilor atunci când se ia o decizie cu privire la problema şi data referendumului”.
Raportorii intenţionează să viziteze din nou Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale.