În cadrul evenimentului, ministrul Educației din Moldova, Dan Perciun, dar și omologul său din România, Daniel Ovidiu David, au remarcat importanța dialogului științific privind consolidarea cooperării bilaterale în domeniul educației și cercetării, subliniind necesitatea lansării unor noi apeluri și conturării unor direcții strategice de colaborare, transmite Ultimelestiri.md.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a accentuat importanța parteneriatului cu România în procesul de modernizare a sistemului de cercetare din Republica Moldova.
„Aceste proiecte bilaterale creează oportunități reale pentru formarea unor echipe științifice mixte și pentru integrarea mai profundă a cercetării din Republica Moldova în spațiul științific european. Este o șansă de a atrage resurse, de a crește vizibilitatea și performanța cercetătorilor noștri. Mulțumim României pentru sprijinul constant și substanțial”, a declarat Dan Perciun.
Oficialul s-a referit și la reformele recente din domeniul cercetării, precum reorganizarea instituțională, integrarea institutelor de cercetare în universități, majorarea finanțării instituționale, creșterea salariilor cercetătorilor și dublarea burselor doctorale, care au fost necesare pentru susținerea domeniului cercetării în Republica Moldova.
La rândul său, ministrul Educației și Cercetării din România, Daniel Ovidiu David, a subliniat rolul esențial al educației și cercetării într-un context global marcat de incertitudine și de provocări epistemice.
„Trăim vremuri în care cunoașterea veritabilă este tot mai des pusă sub presiunea pseudoștiinței. De aceea, educația și cercetarea trebuie să stea în centrul dezvoltării societății. Este vital să consolidăm aceste domenii, nu doar prin investiții în științele exacte, ci și printr-o componentă umanistă și socială care să ghideze aplicarea etică și responsabilă a inovațiilor tehnologice”, a relevat ministrul Daniel Ovidiu David.
În context, oficialul român a propus extinderea cooperării prin includerea unei componente interdisciplinare în viitoarele apeluri de proiecte, susținând tranziția de la modelul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) la STEAM, care integrează și științele umaniste și sociale.
Cei doi miniștri și-au exprimat angajamentul comun de a lansa un al treilea apel de proiecte în perioada următoare, cu sprijinul autorităților de profil din ambele state, și de a continua atragerea de finanțări europene pentru proiecte de cercetare comune.
După discursurile susținute de cei doi miniștrii, activitatea întâlnirii comune de lucru a continuat cu desfășurarea panelurilor tematice: „Științe Sociale și Umaniste”, „Științe Exacte și Inginerie”, urmate de prezentarea concluziilor și un eveniment de socializare.
Pe parcursul reuniunii, au fost anunțate și rezultatele preliminare ale celei de-a doua runde a competiției bilaterale de proiecte de cercetare, care pot fi accesate pe pagina oficială a Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din România.
Astfel, aproximativ 25 dintre cele 50 de proiecte aflate în evaluare au fost selectate pentru finanțare în baza punctajelor obținute, pentru trei dintre cele șase domenii prioritare: digitalizare, industrie și spațiu; climă, mobilitate și securitate. Perioada de contestații este deschisă între 10 și 15 iunie. Pentru celelalte trei domenii, rezultatele vor fi comunicate pe 16 iunie, după finalizarea ședințelor de panel rămase.
Întâlnirea comună de lucru a cercetătorilor din Republica Moldova și România a reconfirmat voința fermă de a construi un spațiu științific comun bazat pe excelență, încredere și obiective europene comune.