În acest context, Igor Munteanu, președintele CUB, cere public actualului guvern să asigure câteva aspecte în acest sens, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la newtv.md.
Este vorba despre:
– Transparența deplină asupra direcțiilor și eficienței cu care vor fi utilizate aceste fonduri, pe proiecte de impact, monitorizate și raportate public;
– Creșterea contribuției proprii la fiecare dintre proiectele care urmează să fie finanțat din acest pachet financiar de asistență a Uniunii Europene;
– Investirea strategică a resurselor europene în dezvoltare și nu consum.
Potrivit președintelui CUB, sprijinul UE reprezintă un angajament bilateral, asistență versus reforme livrate, și nicidecum o îmbălsămare a reformelor ratate în ultimii ani:
„(…) CUB solicită Delegației Europene acreditate la Chișinău, precum și Biroului al Parlamentului European, care urmează să fie deschis în scurt timp la Chișinău, dovada disponibilității de a purta un dialog cât mai concret și mai sistematic cu partidele politice pro-europene, cu societatea civilă, neînregimentată, și asociațiile mediului privat de afaceri autohtone”, a subliniat Munteanu.
De asemenea, membrii Partidului Social Democrat European din Moldova (PSDE) au emis un comunicat prin care mulţumesc UE pentru aprobarea finanțării şi îndeamnă guvernarea să utilizeze banii „în interes comun, nu în interes propriu”.
„(…) Prin urmare, facem un apel către actuala guvernare să lase deoparte orgoliile și ambițiile politice și să dea dovadă, măcar în ceasul al 12-lea, de responsabilitate”, a transmis PSDE.
Amintim că Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Republica Moldova. Este vorba despre un nou mecanism de 1,9 miliarde de euro pentru accelerarea reformelor socioeconomice, consolidarea rezilienței și avansarea integrării în UE.
Astfel, negociatorii au convenit alocarea a 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerile inițiale – alături de 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă.
Mecanismul prevede o prefinanțare de 18% din totalul sprijinului, în creștere de la 7% inițial, permițând o mobilizare rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anticorupție și modernizarea serviciilor publice.
De menționat că Parlamentul European a aprobat astăzi, 11 martie, Mecanismul de reformă și creștere pentru R. Moldova, în valoarea de 1,9 miliarde de euro. Proiectul de lege a fost susținut de 499 eurodeputați, 117 persoane votând împotrivă și 44 – abținându-se.