Asigurarea și securizarea locuințelor ar descuraja hoții, spun chișinăuienii. Ei cred că locuințele vechi sunt mai puțin atractive, iar victime ar putea fi prioritar persoanele mai înstărite. Înăsprirea sancțiunilor pentru furt ar fi una din soluții, cred oamenii, transmite Ultimelestiri.md cu referire la radiomoldova.md.
„Trebuie să pedepsim hoții mai sever, să schimbăm ușile și interfoanele de la blocurile de locuit, să punem camere de supraveghere video. Locuințele ar trebui să fie dotate cu un sistem de securitate.”
„Eu cred că oamenii sunt de vină! Ei nu își țin limba după dinți și se laudă când plec în vacanță.”
„Locuințele noastre trebuie să fie dotate cu camere video, cei care pleacă de acasă trebuie să pună lacăt la poartă. Trebuie să ne lăsăm cheia de la apartament în mâna persoanelor de încredere.”
„Hoții sunt persoanele care ne cunosc. Ne fură cei care cunosc unde ne aflăm. În prezent nu poți să ai încredere în nimeni.”
„Nu ar trebui să ne lăudăm că plecăm în vacanță! Trebuie să închidem fereastra, iar toate apartamentele care se află la etajul întâi să aibă gratii. Casele mai bogate ar trebui să aibă sisteme de alarmă, iar cele mai vechi nu sunt atractive pentru hoți.”
„Trebuie să avem un câine dresat. Îi dai drumul noaptea prin ogradă și hoții se tem să sară gardul.”
În perioada vacanței, hoții sunt mai predispuși să fure bunuri din locuințele cetățenilor, a declarat Ana Chiselița, ofițer de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), la Moldova 1. Ea a avertizat cetățenii să nu lase facturile pentru gaz și energie electrică în cutia poștală, deoarece acest lucru poate semnala infractorilor că locuința este fără supraveghere.
„Atunci când plecăm în vacanță trebuie să rugăm rudele să ne colecteze facturile. Dacă hoții văd facturile pentru gaz și energia electrică ei înțeleg că stăpânii nu sunt acasă. Cetățenii nu trebuie să plaseze poze pe rețelele de socializare sau să facă live-uri atunci când se află în vacanță”, a declarat Ana Chiselița.
Potrivit Biroului Național de Statistică, din totalul de infracțiuni care au avut loc în anul 2023, furturile reprezintă 11%. Cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în mediul urban – peste 61%. Fiecare a treia infracțiune a avut loc în municipiul Chișinău.